I april i år, på sjuårsdagen av Djalalis gripande, skrev arbetsgivaren Karolinska institutet ett öppet brev till regeringen där de bad regeringen ”pröva alla vägar för att få Djalali fri”.
Bilder som för tre år sedan publicerades av Amnesty visar en utmärglad Djalali. Mehrannia berättar för Dagens ETC att hon inte fått nyheter från sin man sedan dess.
– Nej, det är smärtsamt för mig varje dag, säger hon.
Avrättade svensk
Sedan Hamid Noury, en nyckelperson i 1988 års avrättningar av iranska politiska fångar i Evinfängelset, lurades till Sverige och greps den 9 november 2019 och den efterföljande livstidsdomen för folkrättsbrott har Iran pressat Sverige för att få honom frigiven. Förra året uppgav en källa till Aftonbladet att landet hotat Sverige med att kidnappa svenska medborgare som reser till Iran.
Det blev också verklighet när svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus greps 17 april förra året. Nu står han åtalad för samma brott som Djalali redan dömts till döden för; ”korruption på jorden” och för att ha konspirerat med Israel.
Och hotet om verkställda dödsstraff är inte tomt. I år avrättades svenskiranien Habib Chaab för påstådd inblandning i attacker 2018 mot en militärparad som dödat 20 personer. Chaab påstods vara ledare för den av Iran terrorstämplade arabiska separatistgruppen ASMLA.
”Olika behandling”
Vida Mehrannia är kritisk till svenska UD hantering av hennes mans fall.
– Vi får olika behandling. De har regelbunden kontakt med Floderus familj, men inte med mig. Jag undrar om de kommer att glömma Ahmadreza. Jag bad Sverige under lång tid att få min make frigiven, men de sa ”Vi har inga fångutväxlingsavtal”. Jag har bara hört en sak tillbaka, en mening, ”Vi följer hans fall väldigt noga”.
I ett mailsvar till Dagens ETC skriver UD:s presstjänst att Sveriges ansträngningar för Ahmadreza Djalali fortsätter med oförminskad styrka.
”Ahmadreza Djalalis situation tas kontinuerligt upp med företrädare för Iran på hög nivå. Sverige har sedan länge krävt att dödsstraffet inte ska verkställas.”
”Varje fall är unikt”
Under hösten har spekulationer kring ett fångutbyte tagit fart i svenska medier. Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) har hittills svarat till Dagens Nyheter att han ”inte vill diskutera hypotetiska frågor”. Men Vida Mehrannia fortsätter vädja direkt till UD om att inte glömma hennes man.
– Jag ber utrikesdepartementet att inte lämna min man där för evigt. Om de träffar ett avtal för att släppa Johan Floderus, ber jag dem att inkludera min man. Mina barn har väntat i åtta år på sin pappa.
Det skulle innebära att Noury undkommer straff. Hur känner du för det?
– Jag har inget annat val. Min man är oskyldig, han är vetenskapsman och forskare. Varför ska han behöva tillbringa sitt liv i fängelse?
På frågan om Djalalis fall kan komma att inkluderas i en fångutväxling svarar UD:
”Varje konsulärt fall som UD hanterar är unikt och måste ses i den egna kontexten samt behandlas på det sätt som bäst gynnar just det fallet.”