BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Även utanför huvudstaden är situationen alarmerande, skriver tidningen. 83 procent av alla barn i regionen Yorkshire and Humber, som har cirka fem miljoner invånare, lever med för höga halter av kvävedioxid. Det är cirka 2,5 miljoner av det totala antalet påverkade barn som är under fem år, och årligen orsakar den dåliga luften 40 000 för tidiga dödsfall i Storbritannien.
Problem även i Sverige
Även i Sverige är luftföroreningar, framförallt från kvävedioxid, ett problem. Andra föroreningar som svaveloxid och partiklar i luften är också farliga för hälsan och orsakar för tidiga dödsfall varje år. 2016 överskreds gränsvärdena för luftkvaliteten på åtminstone 21 ställen runtom i landet, ibland upp till sju dygn i följd, enligt siffror från Naturvårdsverket.
Men det är inte bara transporter och biltrafik som påverkar utsläppen, säger miljöforskaren Karin Sjöberg på IVL Svenska Miljöinstitutet.
– Det kommer utsläpp från industrier, biltrafik, och även från uppvärmning som till exempel vedeldning. Biltrafiken står för en stor del framför allt i tätorter, med mycket partiklar från vägarna. Men vi har också en intransport av föroreningar från andra länder.
Efter den stora skandalen med utsläppsfusk i dieselbilarnas motorer har utsläppen av kvävedioxid åter blivit en aktuell fråga i Sverige. De minskningar som man hoppats på med ny teknik har uteblivit, menar Karin Sjöberg.
– Man har vidtagit en hel del åtgärder för att minska kvävedioxidutsläppen, men det har inte riktigt fått genomslag. Det kan bland annat bero på att man har fifflat med utsläppen, säger hon.
Svavel har minskat kraftigt
När det gäller andra föroreningar i luften har åtgärderna fått bra effekt i Sverige, menar Karin Sjöberg. Halterna av svaveldioxid har minskat kraftigt tack vare hårdare lagar och bättre teknik.
– Både halterna i luften och utsläppen har minskat med 95 procent sedan slutet av 60-talet. Det är inte längre ett problem i Sverige, som det var tidigare, med försurning och skogsdöd.
I en rapport från 2015 visar siffror som IVL Svenska miljöinstitutet tagit fram tillsammans med bland andra Umeå universitet att 5 500 personer årligen dör för tidigt i Sverige på grund av luftföroreningarna. Hur många barn som bor i utsatta områden finns det inga beräkningar på. Globalt sett ligger ändå Sverige bra till med en relativt bra luftkvalitet. Det beror bland annat på att vi har så få storstäder och att reglerna för till exempel avgasrening i både bilar och fabriker har skärpts, berättar Karin Sjöberg.
– I ett längre perspektiv så blir det ändå bättre generellt sett. Fokus på luftföroreningarna har ju ökat väldigt kraftigt. Tidigare var det inte en fråga, men det är det nu.