– Det har gått fort sedan mitten av juni. Talibanerna har byggt upp en militär kompetens medan regeringens säkerhetsstyrkor kollapsat utan motstånd. Men hur framtiden kommer att se ut beror på vad som händer inom talibanerna.
– Det finns i huvudsak två falanger inom talibanerna. Dels den mer moderata delen som stått för den politiska ledningen, dels den fundamentalistiska delen som har sin styrka inom de väpnade styrkorna. Mycket kommer att avgöras av vilka som vinner denna maktkamp.
”Korruptionen var massiv”
Anders Fänge menar att det därför inte är möjligt att idag förutsäga vad som kommer att hända i det nya talibanska Afghanistan:
– När dammet lägger sig om tre-fyra månader kan man se mer vad som kommer att hända. Nu ska man vila på hanen och se hur talibanstyret utvecklas, framför allt när det gäller utbildningssystemet och hälso- och sjukvården. Den moderata delen av talibanerna har sagt att det är nödvändigt med både religiös och modern utbildning.
Det var ingen överraskning att USA:s och den afghanska regeringens styre skulle falla. Det har inte på hela tiden sedan USA invaderade Afghanistan 2001 funnits någon politisk strategi för att bygga upp en hållbar statsbyggnad.
– USA allierade sig med de krigsherrar och kommendanter som med folkligt stöd drivits bort av talibanerna, säger Anders Fänge. När USA kom in var deras plan att krossa regimen och jaga al-Qaida. Den stora delen av de nyutnämnda befattningshavarna var mest intresserad av att fylla sina egna fickor – korruptionen var massiv.
Avancerade utan strider
Korruptionen har också varit viktig för talibanernas krigslycka. Trots att regimens säkerhetsstyrkor var på pappret mångdubbelt fler, 60 000-80 000 talibankrigare mot upp till 300 000 på regeringssidan, kunde talibanerna ta över stad efter stad.
Fram till 2015 redovisades avgångarna ur den afghanska krigsmakten. Det var en yrkesarmé och soldaterna hade treåriga förordnanden, men 2014-2015 visade det sig att bara sju procent av soldaterna tecknade sig för en ny treårsperiod. Sedan slutade man redovisa dessa uppgifter.
– En stor del av styrkorna var en spökarmé, säger Anders Fänge. De fanns inte i verkligheten, de var uppsatta i rullorna men existerade bara när någon tog ut löner för dem, matpengar och olika ersättningar.
– Säkerstyrkorna hade en utomordentligt låg stridsmoral, när talibanerna tog över en provinshuvudstad eller en gränspostering omringade man den först, sedan skickade man in respekterade, lokala äldre män med långt vitt skägg som lämnade ett meddelande till försvararna att om de ger sig och lämnar kvar allt material skulle de få fri lejd. Så tog talibanerna över stora delar av landet utan att ett skott avlossades.
Kaosartat sorti av USA
I USA är kritiken hård mot president Joe Biden för det kaosartade uttåget när talibanerna tog över. USA:s förhandlare har också fått hård kritik för sina eftergifter i samtalen med talibanerna.
– Det är möjligt att USA hade kunnat sätta lite mer press, men allt var ju i praktiken avgjort, säger Anders Fänge.
– USA fick försöka strida för det enda kravet att talibanerna inte skulle tillåta internationella terrornätverk i landet, men det finns fortsatt 200 till 300 al-Qaida-militanter i landet. Talibanerna är själva motståndare till IS.
– Joe Biden är ju inte heller den första president som velat lämna Afghanistan. Barack Obama slog fast 2010 att fyra år senare, 2014, skulle USA lämna. Donald Trump skapade en plan för att lämna landet och inledde förhandlingarna med talibanerna. Joe Bidens plan var att lämna den 11 september – nu blev det några veckor tidigare.
Redan extrem fattigdom
Det avgörande nu är hur talibanerna kommer att sköta hälso- och sjukvården samt skolorna, det är där situationen blivit avsevärt bättre under den senaste regimen. Men talibanerna står inför enorma utmaningar, på grund av covid och långdragen torka lever idag cirka 70 procent av landets befolkning under den absoluta fattigdomsgränsen. Tidigare handlade det om 40 procent.
Afghanistan är helt beroende av utländskt bistånd, men segrar den fundamentalistiska falangen inom rörelsen så kommer inte biståndet att kunna användas som påtryckningar. Då är det viktigare med en trohet mot en fundamentalistisk islam än att rädda befolkningen.
Välorganiserade talibaner
När USA invaderade landet för 20 år sedan hälsades de av många, framför allt i städerna, som befriare. Men detta försvann både på grund av tillsättande av en korrupt ledning och genom det egna beteendet. Den nya regeringen var bara intresserad av att fylla sina utländska bankkonton och USA var en ockupationsmakt.
– Jag kan se att USA:s enorma militära makt inte bara korrumperar – den fördummar också, säger Anders Fänge.
– USA tror fortfarande att dollar, bomber och soldater alltid vinner.
Första dagen av talibanskt styre i Kabul verkar ha gått lugnt till, med undantag för kaoset vid flygplatsen. Anders Fänge:
– Talibanernas inmarsch i Kabul var inte fylld av mord och plundringar. De talibanska styrkorna tycks vara disciplinerade och välorganiserade. Vi hoppas det håller i sig.