Ultrakonservatismen är på framväxt i Europa och för att skapa sig en bild av av hur aktörerna organiserar sig, hur de samlar in pengar och hur de utövar sitt påverkansarbete har EPF, European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights, nu kartlagt 54 organisationer. Det handlar om så kallade anti-genuskampanjer som bland annat motarbetar den fria aborträtten i Europa, och det är ett både välorganiserat och välfinansierat maskineri som blottläggs.
De senaste åren har organisationerna, som rapporten benämner som religiösa extremister, samlat in motsvarande sex miljarder kronor för att motarbeta mänskliga rättigheter i Europa. I flera fall har de också lyckats påverka. Ett färskt exempel är att man förra året lyckades stoppa säkra aborter i Polen. Organisationerna har också stoppat samkönade äktenskap i flera europeiska länder.
Helen Fritzon, EU-parlamentariker för socialdemokraterna och ledamot i jämställdhetsutskottet ser allvarligt på det som kommer fram i rapporten.
– Att högerkonservativa och så kallade anti-genuskampanjer försöker påverka beslutsfattare är inget nytt men likväl mycket allvarligt. Det krävs en medvetenhet och kunskap om dessa krafter för att säkerställa att deras försök att inskränka grundläggande mänskliga rättigheter och vår demokrati inte lyckas, säger hon i en skriftlig kommentar till Dagens ETC.
Hon betonar också att de stora summorna som aktörerna satsar på att påverka är djupt oroväckande.
– En stor del av dessa pengar kommer dessutom från lobbyister i Ryssland och USA. Tyvärr kan vi inte ta den positiva utveckling vi sett i Europa kring ökad jämställdhet och starkare sexuella och reproduktiva rättigheter för given. De välorganiserade rörelserna utgör ett allvarligt hot och vår kamp för jämställdhet, jämlikhet och demokrati är viktigare än någonsin.
Hatmejl från de granskade
Rapporten kommer i samband med att EU-parlamentarikerna för första gången på tio år ska rösta igenom en resolution som tagit ett helhetsgrepp på kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa. Omröstningen sker på torsdag och inför beslutet har anti-abortrörelsen i Europa arbetat febrilt för att påverka parlamentsledamöterna, enligt rapporten. Bland annat ska en av organisationerna, Citizen Go, ha samlat in närmare 280 000 namnunderskrifter för att få parlamentarikerna att rösta ner resolutionen.
Den kroatiske parlamentsledamoten och rapportförfattaren Predrag Fred Matić berättar att han spammats med hat-mejl från de organisationer som utreds i rapporten.
– Till dem som motarbetat oss vill jag bara säga att mänskliga rättigheter kommer före alla andra politiska frågor och det här är första steget mot att stoppa attackerna på kvinnors rättigheter i Europa. De där meddelandena har bara gjort mig säkrare på min sak, säger han i ett pressmeddelande.
Helen Fritzon menar att torsdagens omröstning blir viktig för att markera att EU gemensamt står upp för allas rättigheter och kvinnors och flickors rätt till sina kroppar.
– Vi har sett en mycket oroväckande utveckling i Europa kring tillgången till sexuella och reproduktiva rättigheter, i synnerhet rätten till abort. Polens nästan totalförbud av abort är ett exempel och flera medlemsstaters begränsningar i tillgång till tjänster som rör sexuell och reproduktiv hälsa under pandemin är ett annat färskt exempel. Dessutom ser vi på många håll i Europa begränsningar av tillgången till sexualundervisning och hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter.