– Militärkuppen kom helt överraskande. När jag åkte till Norge fanns det inget som tydde på att militären inte skulle acceptera valresultatet. Deras stödparti, USDP, klagade men inget tydde på att generalerna skulle göra något.
Det fanns ingen anledning för dem att agera, säger han.
– Konstitutionen gjorde att de kunde sitta kvar vid makten oavsett vad valen säger, regeringen under Aung San Suu Kyi var lojal och hade till och med tagit på sig skulden för fördrivningen av rohingyerna. Logiskt sett hade militären inget att vinna på en statskupp.
”Fanns ingen väg tillbaka”
Men generalerna ändrade sig, nära tre månader efter valet, den första februari, just när det nyvalda parlamentet skulle hålla sina första möten slog de till.
– De kände sig förlöjligade av folket, alla skämtade om dem, det publicerades nidbilder av dem i tidningarna och det stod klart hur litet stöd de egentligen hade. Deras stolthet utmanades, säger Aye Chan Naing.
Allteftersom protesterna och demonstrationerna utvecklades blev också säkerhetsstyrkornas svar mer brutala. Man började skjuta med skarp ammunition in i demonstrationstågen och många dödades eller skadades svårt.
– När våldet eskalerade fanns det inte längre någon väg tillbaka för militären, förhandlingar blev omöjliga. Från början hade militären en väl förberedd plan. De hade sett ut nya namn till regeringen och de visste vilka de skulle sätta in på de viktiga posterna. De hade räknat med att allt skulle gå tillbaka till det normala, vardagslivet skulle för de allra flesta fungera precis som tidigare. Men så blev det inte, de hade räknat fel.
Nu förekommer inte bara demonstrationer över hela landet regelbundet, ekonomin är också lamslagen av strejker. Alla fackförbund är inblandade och varken industrin eller saker som bankväsendet fungerar. Detta hotar också militärens ekonomiska makt eftersom de äger nästan all industri i landet. Produktionen drivs genom stora konglomerat av företag som praktiskt taget alla ägs av militären.
– Dessutom kommer de att drabbas av hårda sanktioner av omvärlden, sanktioner som kommer att riktas både mot industrierna och generalerna personligen. Ingen tror heller på dem när de hävdar att ett omfattande valfusk låg bakom senaste valresultatet. De har lovat visa bevis på detta – men det har inte skett, helt enkelt därför bevisen inte finns, menar Aye Chan Naing.
Istället har kuppen skapat en åtminstone tillfällig enighet i Myanmar. Nu står det tidigare regeringspartiet, Aung San Suu Kiys NLD, förenat med de etniska organisationerna och all övrig opposition.
– Det hade under Aung San Suu Kyis tid vid makten uppstått stark kritik mot hur NLD och hon själv hanterat de etniska minoriteterna, som är många i Myanmar. Dessutom fanns det inom hennes eget parti många som ville bryta med den försiktiga linjen mot militären, de flesta inom och utom partiet var mycket besvikna på henne.
– Hon och hennes parti stödde inte civilsamhället och hon gick till hårt angrepp mot media. För tillfället är det lagt åt sidan, men efter militärtiden kommer det att bli viktigt igen.
Under helgen dödades minst 50 obeväpnade demonstranter när säkerhetsstyrkor öppnade eld mot protestaktioner runt om i Myanmar.
Totalt har över 110 personer dödats sedan militären tog över enligt rapporter från FN och sjukhus i landet.
Demonstrationer har pågått med oförminskad styrka i hela Myanmar sedan militärkuppen den 1 februari då den civila regeringen under Aung San Suu Kyi avsattes.
Infört krigslagar
FN:s expert för Mänskliga rättigheter i Myanmar Tom Andrews säger i ett uttalande att i takt med att antalet dödade så växer bevisen mot militären för brott mot de mänskliga rättigheterna.
Flest dödsoffer har skördats i landets största stad Yangon, men även i en rad andra städer har många demonstranter skjutits av säkerhetsstyrkorna. Protester nattetid med ljusvakor
har trots utegångsförbudet inletts på en rad platser i Myanmar. Polis och säkerhetsstyrkor har använt chockgranater för att upplösa folksamlingarna.
På flera platser i landet har den nya militärjuntan infört krigslagar, vilket betyder att samhällets alla funktioner utförs och styrs av militären.
För att skydda sig mot säkerhetsstyrkorna har demonstranter börjat använda sig av brandsläckare. Det skum som kommer ur släckarna minskar effekten av tårgas och skapar dessutom ett skydd som gör det svårare för polisen att se demonstranterna och träffa dem när de öppnar eld.