Amnesty International säger att hon “nekas att försvara sig” och att “rättsväsendets oberoende körts över”. Det är ganska skarpa formuleringar för att vara riktade mot en demokrati som Argentina. Till och med påven har skickat ett uppmuntrande brev till henne. Ändå är det rätt få utanför Argentina som känner igen hennes namn.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Framgångsrik aktivist
Milagro Sala är en social aktivist, fram till sitt gripande en mycket framgångsrik sådan. Tupac Amaru-rörelsen, som hon leder, har organiserat i slumområden i den fattiga provinsen Juyuy och kom att bli en tung maktfaktor där: de drev kooperativa företag, skolor, en sportanläggning och ett sjukhus. Deras kooperativ av arbetslösa lyckades sno åt sig uppdragen att bygga subventionerade bostäder från de lokala byggbolagen, och skapade flera egna bostadsområden i provinsen.
Däribland en mycket karaktäristisk stadsdel i provinshuvudstaden Jujuy, med en replika av ett bolivianskt tempel och husen prydda av porträtt på Che Guevara, Evita Peron och just Tupac Amaru (en indiansk upprorsman från 1700-talet). Kritikerna kallade det en parallell stat och hävdade att Tupac Amaru utpressade lokala politiker.
Historisk fiende
Allt förändrades när 2015 högerpresidenten Mauricio Macri vann valet, samtidigt som hans lokala allierade, och en historisk fiende till Tupac Amaru, Gerardo Morales, tog över som guvernör i Jujuy. Först drogs bidrag till och kontrakt med rörelsens kooperativ abrupt in. När rörelsen slog läger framför statshuset i protest mot det, greps Milagro Sala tillsammans med 12 andra medlemmar (varav sex i dag är frigivna) för störande av allmän ordning.
– Det var en uppenbart absurd anklagelse, grundlagen garanterar rätten att demonstrera. Den var bara till för att vinna tid.
Häktandet hävdes efter några veckor, men då hade redan provinsregeringen hunnit komma in med andra anklagelser mot henne, för förskingring av organisationens statliga bidrag, som hon i sin tur häktats för. Sedan dess har med jämna mellanrum nya anklagelser tillkommit, så att utredningen drar ut på tiden utan någon ände i sikte hittills – och under tiden förblir Sala och de resterande sex Tupac-aktivisterna fängslade.
– Jag kan inte lova att hon är oskyldig, men jag är helt säkert på att rättsprocessen är uppgjord. I Argentinas moderna historia har aldrig någon politiker anklagad för förskingring behandlats likadant. De har ibland hållits en kortare tid medan dokument beslagtas och liknande, och någon gång har någon faktiskt blivit dömd och fått avtjäna fängelsestraff, men aldrig har de tvingats sitta i häkte under de år som en korruptionsutredning kan ta. Alla utbetalningar har godkänts av provinsen, så om Milagro Sala är skyldig, måste också tjänstemän och politiker vara skyldiga. Men det är bara medlemmar i Tupac Amaru som har fängslats, säger Estela Diaz.
Den 22 juni dömdes Carlos Menem, president under 1990-talet och kopplad till ett otal korruptionsskandaler, till sju års fängelse för illegala vapenaffärer – men han är fortfarande i frihet i väntan på överklagan till högsta domstolen. Under de mer än 15 år som gått sedan det första åtalet väcktes mot honom, har han bara tillbringat lite mer än ett halvår frihetsberövad, i husarrest.
Milagro Sala har i skrivande stund suttit häktad i 517 dagar.
Det är den långa häktningen, och hur den har förlängts genom att väcka nya åtal, som kritiserats av internationella människorättsorganisationer. Men Estela Diaz ser fler saker som inte går rätt till.
– Gerardo Morales utökade Högsta Domstolen i Jujuy och tillsatte nya domare, som ger honom majoritet, precis innan processen började. Några av hans partikamrater som röstade för utvidgningen, tillträdde direkt efteråt som domare. Han har offentligt sagt ”jag tänker inte släppa den där kvinnan”, helt utan respekt för rättsväsendets oberonde. En lång rad personer misstänkta för andra brott har erbjudits lindringare brottrubriceringar mot att de säger att de agerat på Milagro Salas order.
Kooperativen har upplösts
Under tiden har Tupac Amarus struktur i stort sett utplånats: bassängerna står torra, de flesta av deras anläggningar har stängt och kooperativen upplösts. Kanske har Milagro Sala inte fått samma internationella uppmärksamhet som, säg, Pussy Riots Nadezha Tolkonnikova, för att hennes aktivism riktade sig mot en regering och ett politiskt projekt som Västvärlden är sympatisk till: regeringen Macris nyliberala systemskifte.
– Argentina går igenom en period av nedskärningar, företagsnedläggningar, fallande reallöner. Missnöjet växer. Jujuy är ett experiment i att slå ned protester, utvalt för att där fanns en stark folkrörelse. Macris regering ligger bakom i förlängningen. Den 27 juni gick en stor polisstyrka till attack med tårgas, gummikulor och vattenkanoner mot en grupp kooperativister som blockerat en av Buenos Aires genomfartsleder, något som den tidigare regeringen vanligen tolererade och försökte lösa med förhandlingar. En av de grupper som ingick i blockaden kallar sig ”Nätverket Milagro Sala”.