Under debatten mötte Bloomberg stark kritik från sina motståndare, bland annat för sin bakgrund med rasistiska polisstrategier under hans tid som borgmästare i New York.
Startade eget
Bloomberg föddes i februari 1942 i Boston, Massachusetts och började samla på sig sin enorma förmögenhet på Wall Street på 70-talet.
När han fick sparken från sitt jobb 1981 startade han ett eget företag. Tillsammans med tre andra utvecklade han ett digitaliserat system som följde marknadens data och gav andra finansanalyser i realtid till finansbolag på Wall Street. Det var början på företaget som sedan skulle bli Bloomberg LP och som sedan skulle komma att innefatta flera mer perifera företag som Bloomberg news, Bloomberg radio, Bloomberg tradebook.
Affärerna har gått bra, men Bloomberg LP och Mike Bloomberg själv har kritiserats för en grov företagskultur. Han stämdes många gånger, någonting som rivalen Liz Warren tog upp under förra veckas debatt, bland annat för sexistiska och rasistiska uttalanden och för att ha sett mellan fingrarna när hans anställda trakasserat sina underordnade, enligt Vox.
Under Bloombergs tid som borgmästare i New York (2002–2013) använde sig polisen också av den kontroversiella ”Stop and frisk”-metoden, som innebar att de fick stoppa vem som helst och muddra personen. Rasifierade var grovt överrepresenterade bland de som stoppades.
Tjänster och gentjänster
Hur kan då Demokraternas partietablissemang ha fortsatt förtroende för denna superrika demokrat som blev republikan för att sedan lämna partipolitiken och till slut gå med i Demokraterna igen 2018?
Enligt många stavas svaret donationer. Politisk placering genom filantropi. Tjänster och gentjänster.
Under åren sedan Bloombergs tredje och sista mandatperiod som borgmästare tog slut har han donerat miljarder dollar. Enligt en undersökning från New York times har pengarna gått till universitet, till kampanjer för klimatet, till kampanjer för vapenkontroll, till många politikers valkampanjer. Genom detta har han byggt upp ett lojalt nätverk bland politiker, kring diverse progressiva kampanjer och frågor som partietablissemanget engagerar sig i. Han har även lagt en hel del pengar på insatser som syftar till att införa ett system med friskolor i Louisiana.
Bloomberg har svurit att betala för sin kampanj helt ur egen ficka, men samtidigt visar en annan granskning av New York Times att han privat uppvaktar väl etablerade demokratiska filantroper. Inte för att de ska ge honom pengar, utan för att han vill ha deras personliga stöd.
Fyra miljarder
Mike Bloomberg är den person som har spenderat mest pengar ur egen ficka på sin presidentkampanj någonsin i USA. I början av februari hade han lagt 401 miljoner dollar, alltså ungefär fyra miljarder kronor, på kampanjen – och då hade han inte ens deltagit i någon debatt än.
Huruvida han fortsätter gå framåt när han ger sig in i racet på samma (eller liknande) villkor som sina konkurrenter, det får vi kvitto på efter Super Tuesday.