Den 28 december kom ännu ett avslag. I det skriver Migrationsverket, asylprövningsenheten i Göteborg, att utifrån rådande landinformation är situationen inte ”sådan att alla och envar riskerar att dödas eller skadas av den väpnade konflikten enbart genom att befinna sig i Gaza.” Mannen, som är i 30-årsåldern, anses enligt avslaget kunna återvända till Gaza – det finns inga praktiska hinder med att företa sig den resan.
Advokaten Tomas Fridh företräder den sistnämnda av de båda männen från Gaza. I motsats till det förstnämnda beslutet, har handläggaren i det här avslaget gått ännu längre i att själv bedöma säkerhetsläget i Gaza.
– De båda besluten skiljer sig på det sättet. I det första står det att det inte finns någonting som tyder på att säkerhetsläget vid en framåtsyftande bedömning inte kommer fortsätta vara så allvarligt att det inte går att återvända. Jag anser att det finns starka skäl att tro det fortsätter, men det är en bedömningsfråga, säger Tomas Fridh.
Föregår processen
Det som sticker ut i beslutet från den 28 december – som Migrationsverket nu ska se över – är att den enskilda handläggaren slår fast att våldet i Gaza inte riskerar att drabba alla och envar. Detta trots att Migrationsverket centralt har beslutat om ett verkställighetsstopp på grund av det upptrappade våldet. Ett sådant stopp är tillfälligt, i väntan på att myndigheten ska hinna göra en ny bedömning av säkerhetsläget. Migrationsverket kan bara kommentera fallet från 28 december, och det är bara det de nu har gått ut med att de ska se över.
Till Dagens ETC säger Migrationsverket att verkställighetsstoppet fortfarande gäller, och att man infört det just på grund av den osäkra situationen – i väntan på en ny bedömning.
– Vi håller på att titta på detta just nu och vid en första bedömning från oss ser det ut som att det är ett felaktigt beslut och vi behöver titta på ärendet igen, säger Anna Lindblad, migrationsverkets biträdande rättschef.
Tomas Fridh menar att det är ovanligt att det går till så här, att handläggaren föregår Migrationsverkets bedömning.
– Det är inget som hindrar handläggare från att fatta beslut. Men i praxis generellt brukar det betyda att man antingen fattar positiva beslut eller väntar, eftersom verkställighetsstoppet grundar sig så tydligt i att myndigheten inte anser sig ha tillräckligt mycket information om situationen.
Mer våld än i Gaza?
Han menar att konsekvensen i så fall blir att man tar bort möjligheten att få skydd på grund av en generell våldssituation.
– Det våld som pågår i Gaza idag ska inte vara nog för att man ska anse att det finns ett generellt skyddsbehov för de som kommer härifrån. Och högre våldsnivåer än de i Gaza har vi inte sett i modern tid.
Under Irakkriget och senare också under Syrienkriget beslutade Sverige om att alla från dessa länder skulle anses ha ett skyddsbehov på grund av det generella våldet, som riskerade att drabba alla medborgare.
– Våldsnivån där var inte alls som den som nu är i Gaza. Det här beslutet går emot det som tidigare har varit praxis.
Hur mår din klient nu?
– Han har en jättesvår sits redan sedan tidigare. Hans familj och närstående befinner sig i kriget och de har drabbats mycket hårt. Det här är bara ytterligare en sak, och inte det mest centrala i hans liv utan han lever för att följa vad som händer med hans nära i Gaza och försöker få fram mer information. Sedan tycker han såklart att detta är fruktansvärt – men det är inte främst avslaget som påverkar honom.