Runt en halv miljon människor har flytt Ukraina sedan förra veckan. Den största delen av dem till Polen. Därifrån är Sverige bara en färja bort, och under helgen kom rapporter om att de första flyktingarna kommit till Sverige. Till Ystad, Trelleborg, Karlskrona och Nynäshamn har ett antal ukrainska familjer anlänt. Enligt Migrationsverket handlar det dock om ett fåtal.
– Antalet som kommit över gränsen är än så länge väldigt få, säger Magnus Önnestig, avdelningschef för nationella operativa avdelningen på Migrationsverket.
Från torsdag till söndag har det kommit in totalt 127 asylansökningar från ukrainska medborgare, men en majoritet av dem är från personer som redan lever i Sverige, enligt Magnus Önnestig.
– Många är här på till exempel arbetstillstånd, och har redan boende, säger han.
Får stanna i tre månader
Men än så länge är kriget färskt. Migrationsverket räknar med att betydligt fler ukrainare kan söka sig hit den närmsta tiden. Hur många det blir beror dock på hur kriget utvecklar sig.
– Det är näst intill omöjligt att förutse hur många som kommer söka sig till Sverige, både på kort och lång sikt. Men vi måste vara beredda på att det kan bli många. Därför ser vi nu över våra rutiner, så att vi kan ta hand om registreringen av eventuella asylsökande och att vi har tillräcklig boendekapacitet till exempel.
Att ukrainare sedan 2017 har så kallad viseringsfrihet i Sverige, och kan visats här fritt i tre månader, gör också läget mer svårbedömt. De som har vänner eller familj i Sverige och inte behöver hjälp med boende, eller de som räknar med att bara behöva vara här en kort tid, kan avstå från att söka asyl. Men Magnus Önnestig räknar ändå med att mottagningssystemet kommer behöva förstärkas.
– Under flyktingkrisen 2015 hade vi redan ett ganska stort system. Nu har vi haft ett par år med väldigt få asylsökande, och därför är systemet betydligt mindre. Om asylansökningar börjar öka måste vi definitivt skala upp, säger han.
Båtar från Polen kommer till Sverige dagligen, och enligt Magnus Önnestig har Migrationsverket en dialog med gränspolisen, som i sin tur har kontakt med polsk gränspolisen. På så sätt har Migrationsverket koll på färjeresenärerna.
– Är många ukrainare på väg hit så vet vi det i förväg. Då har vi personal som åker ut och möter dem när de kommer iland.