BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Samtidigt kretsar Sea-Watch ribbåtar hela tiden runt det libyska fartyget för att dra upp människor ur vattnet och rädda liv.
– Den libyska kustbevakningens båt kom dit ett par minuter före oss. Det var väldigt konfliktfyllt och svårt för oss att utföra räddningsarbetet. Vi fick koncentrera oss på att försöka plocka upp de människor som låg i vattnet, berättar Julian Köberer som befann sig på Sea-Watch-fartyget under räddningsaktionen.
– Det var en väldigt rörig situation, som förvärrades av att libyerna inte ville kommunicera med oss. Det var tydligt att den libyska kustbevakningen ville att vi skulle hålla oss borta.
”Systematiskt agerande”
På videon syns hur libyerna kastar saker på räddningsarbetarna för att försöka bli av med dem.
– De slängde potatisar och annat på oss. Vi såg människor drunkna, åtminstone två eller tre stycken, medan vi var på plats.
Julian Köberer förvånades inte av det brutala agerandet från libyska kustbevakningen.
– Nej, vi har sett det tidigare under räddningsaktioner hur de systematiskt agerar så här väldigt brutalt mot folk. Deras mål är att återta kontrollen över båten och behålla människorna för att kunna ta dem tillbaka till Libyen.
Flera stora medier har senaste året skildrat de inhumana förhållandena för migranter i Libyen.
– Vi vet vad som händer med folk som skickas tillbaka till Libyen. De riskerar slaveri, tortyr och våld. De saknar helt mänskliga rättigheter, och detta sker på order av EU och med Italien som utförare, säger Julian Köberer.
Stora ekonomiska bidrag
Libyen får stora ekonomiska bidrag av EU för att hindra flyktingbåtarna att nå internationellt vatten på Medelhavet, då EU blir skyldiga att ta hand om migranterna enligt ett avtal som tecknades i februari 2017 mellan Libyen och Italien, med understöd av EU. Detta har lett till att antalet flyktingar som når fram till Europa mer än halverats det senaste året.
Minst 20 personer drunknade i katastrofen den 6 november, enligt Sea-Watch. Men de 17 nigerianska medborgare som överlevde har nu lämnat in en stämningsansökan till Europadomstolen om kränkning riktad mot Italien.
– Stämningsansökan utmanar och ifrågasätter det komplexa i EU:s agerande. Det går inte att bara skylla på libyerna, för de agerar inte på eget bevåg. De gör det på uppmaning av EU och Italien. Det är planerat och initierat av EU och utfört av Italien. EU använder Libyen som verktyg för att hålla migranterna borta, säger Julian Köberer.
Skulle nigerianerna vinna fallet så måste avtalet mellan Italien/EU och Libyen avbrytas, menar deras advokater, enligt nyhetsbyrån Reuters som uppger att det italienska inrikesministeriet inte velat kommentera anmälan och att det kan ta upp till tre år för Europadomstolen att besluta om ärendet.
Julian Köberer på Sea-Watch tycker att bevisen är starka, men om avtalet skulle tvingas brytas tror han att EU skulle finna nya sätt att hålla migranter borta.
– Det är en väldigt spänd politisk fråga och det skulle ha väldigt stor påverkan om domstolen tar upp det här fallet. Konsekvenserna skulle bli allvarliga om Italien fälldes. Men de skulle sannolikt bara försöka hitta nya sätt att lösa det på för att se till att folk inte kommer till Europa.
Stora mörkertal
Siffrorna över antalet döda har minskat kraftigt sedan 2016. Men statistiken är missvisande, menar Julian Köberer.
– Dels har vi har väldigt lite kunskap om mörkertalen. Och det handlar inte bara om liv eller död på havet, utan också om hur många som tvingas tillbaka till Libyen där de hamnar i fängelse och tortyr, och kanske dör där i stället. Det går inte att bara prata siffror med dödsfall. Vi måste prata om grundläggande mänskliga rättigheter.