Något liknande hade aldrig hänt i Mexikos moderna politiska historia och Andrés Manuel López Obrador, eller Amlo som hans namn brukar förkortas, förstärkte därmed bilden av en ödmjuk, solidarisk och inkluderande president som vill förändra landets koloniala, ojämlika samhällsstruktur från grunden.
Starka visioner
Andrés Rivarola som är föreståndare på Latinamerikainstitutet vid Stockholms Universitet beskriver Andrés Manuel López Obrador som en politisk veteran som drivs av starka visioner och stor envishet.
– Han har en imponerande lång politisk karriär och har bland annat varit omtyckt borgmästare i Mexico City åren 2000–2005. Han kandiderade först två gånger till presidentposten och förlorade, men den tredje gången vann han och fick 53 procent av rösterna. Andrés Manuel López Obrador har en enorm kapacitet när det gäller uthållighet och ideologisk övertygelse, han är ett politiskt djur med rötterna i den mexikanska progressiva nationalismen och med en konstant förmåga att återaktualisera gamla traditioner, säger Andrés Rivarola.
Att bli president över jättelandet Mexiko med sina nästan 130 miljoner invånare innebär en stor utmaning för López Obrador, trots hans gedigna erfarenhet, menar Andrés Rivarola.
– Han tog över ett land med en blödande stat som delvis har förlorat kontrollen över sitt territorium – som tagits över av drogkarteller.
Det utbredda våldet, bristen på infrastruktur, migrantproblematiken och oljesvinnet är några av de problem han måste lösa. Men det är svårt att göra på ett halvår. Det kan snarare ta ett helt liv som presidenten själv har uttryckt det, säger Andrés Rivarola.
Genomfört reformer
Efter sex månader vid makten har Andrés Manuel López Obrador bland annat hunnit införa socialbidrag för arbetslösa unga och statliga pensioner för fattiga äldre, kraftigt sänkt lönerna för politiker – inklusive sin egen, gjort om presidentpalatset till ett kulturcenter, infört folkliga konsultationer, och skapat ett nytt nationalgarde som ska förebygga brott och se till att den allmänna säkerheten upprätthålls.
Det nya nationalgardet har kritiserats av både människorättsaktivister och sociala rörelser som är oroande över att nationalgardet ska ledas av en före detta militär och ha nära samarbete med flera grenar av försvarsmakten.
– López Obrador har försvarat bildandet av nationalgardet med att han måste skapa nya ordningsmakter som han kan lita på, eftersom den mexikanska polisen sedan länge präglas av stor korruption. En annan anledning är att nationalgardet också innebär många arbetstillfällen för unga arbetslösa i Mexiko. Ett av landets största problem är att outbildade och arbetslösa ungdomar lockas att gå med i knarkkartellerna, så därför presenteras nationalgardet som ett alternativ för att ge dem ett jobb, en lön och ett sammanhang, säger Andrés Rivarola.
Presidenten har också fått kritik från en del miljöorganisationer och vissa urfolk för sina planer på att öppna fler oljeraffinaderier i landet och genomföra ett järnvägsbygge på Yucatánhalvön i södra Mexico för att öka turistnäringen dit. Bland annat Mayafolket har uttryckt oro för att järnvägen ska gå genom deras territorium och att den inte kommer att gagna dem. Andrés Rivarola på Latinamerikainstitutet vid Stockholms Universitet menar att utökad oljeutvinning och järnvägsbygget är en delar av ett större projekt som är nödvändigt för att Andrés Manuel López Obrador ska nå sina uppsatta mål:
– Ett av hans vallöften var att göra Mexiko mer jämlikt och lägga pengar på sociala insatser, men någonstans måste pengarna komma ifrån för att finansiera detta. Mexiko har en enorm brist på infrastruktur, framför allt i de södra delarna av landet som också är de fattigaste. Att konstruera järnvägsnät och andra kommunikationsvägar är ett sätt att både återta kontrollen över territorier som nu domineras av knarkkarteller och möjliggöra ekonomisk tillväxt i mer isolerade delar av landet.
”Jag tycker hans politik är extrem”
Teresita Garcia Martínez, 35 år, revisor
– Jag röstade på högerkandidaten Ricardo Anaya, presidentkandidat för högerpartiet PAN. När Amlo vann blev jag rädd, för under valkampanjerna var de många som jämförde honom med Venezuelas president Nicolás Maduro. Jag tycker hans politik är extrem och hans regering består av många äldre personer som inte har en aktualiserad bild av vårt land.
– Ett av Amlos beslut som har påverkat mig personligen är att han tagit bort stödet för dagis till arbetande mödrar. Han menar att man antingen får betala eller att mor- och farföräldrarna kan hjälpa till att passa barnen. Det är absurt och ålderdomligt, tycker jag!
”Han har börjat bra”
Pedro Flores, 34 år, manusförfattare och regissör
– Jag blev överlycklig när Amlo vann presidentvalet, jag hade väntat så länge på att vänstern skulle komma till makten. Hans vallöfte att satsa på de allra fattigaste och minska den sociala och ekonomiska ojämlikheten behövs mer än någonsin efter decennier av högerpolitik som bara gynnat de rikaste.
Hur tycker du att han har lyckats hittills?
– Han har börjat bra, men det är helt klart en polemisk väg han har valt. Till exempel har han infört en maxgräns för presidentens lön, cirka 5 000 dollar, och bestämt att ingen annan politiker eller statligt anställd får tjäna mer än det. Det gör många upprörda, till exempel min faster som är delstatspolitiker, hon hatar honom. Amlo har också avslöjat att det sker en storskalig stöld av olja från statligt ägda raffinaderier, vilket betyder stora ekonomiska förluster för staten, men det har presidenten nu satt stopp för. Min enda invändning är att många betraktar Amlo som en räddare, nästan som en gud, som ska göra underverk med Mexiko. Det tror jag är en farlig inställning, för ingen president i världen kan leva upp till det.
”Hans satsningar är unika i Mexikos moderna historia”
Consuelo Maldonado, 62 år, pensionär, före detta lärare
– Jag röstade på Amlo alla tre gånger han har ställt upp i presidentvalet. Hans första sex månader vid makten har inte varit lätta, framför allt hans enträgna kamp mot den utbredda korruptionen har mötts av postsanningar och glåpord från oppositionen. Hans satsningar på socialbidrag till arbetslösa ungdomar och pensioner till de allra fattiga pensionärerna och personer med funktionshinder är unika i sitt slag i Mexikos moderna historia.
– Vår nya president är kapabel att gå ut på gatan utan livvakt, han pratar med människor, kramar dem och är inte rädd för att träffa de allra mest utsatta. Dessutom reser han oftast med buss och tåg för att lära känna sitt land, och när han måste flyga tar han vanligt flyg, presidentens privatplan har han sålt.
Hur tycker du att han har hanterat migrantproblematiken och situationen vid gränsen mot USA?
– För det första har han visat Mexikos befolkning att migranterna från Centralamerika, som ofta avhumaniseras och kriminaliseras i media, är människor av kött och blod, precis som oss. Hans regering har byggt boenden där de kan vila och äta, och har skickat medicin och förnödenheter till områdena nära gränsen. Han har även utlovat 40 000 nya fabriksjobb i landets norra delar som främst ska gå till de migranter som väntar i Mexiko på att få uppehållstillstånd i USA.