Fem år har gått och på många håll är det som att metoo-rörelsen stannat upp. Flera kvinnor som berättat om övergrepp har dömts för förtal och flera cancellade gärningspersoner, för det mesta män, har kommit tillbaka till värmen. Men i Frankrike tvingas politiska eller kulturella högdjur bort från sina positioner var och varannan vecka. I många fall utan fällande dom – kvinnornas vittnesmål har räckt.
Femårsjubileumet för metoo-uppropet i oktober 2017 får stor uppmärksamhet i Frankrike. Och det går inte en vecka utan att ett kulturellt eller politiskt högdjur faller. Det som egentligen började redan 2006 då aktivisten Tarana Burke skapade hashtaggen, drog igång på nytt 2017 med Harvey Weinstein-affären. Skådespelerskan Alyssa Milano började och följdes av många som vittnade i pressen och på sociala medier om filmproducentens och andras övergrepp, under hashtaggen #metoo.
I Frankrike skapades hashtaggen #balancetonporc vilket betyder ungefär ”häng ut ditt svin”. Journalisten Sandra Muller började med att berätta om de sexuella trakasserier hon fått utstå på arbetsplatsen. Hennes ”svin” var den mäktige tv-chefen Eric Brion. Han anmälde henne för förtal men hon friades i två instanser och domen förkunnade dessutom att hennes vittnesmål skapat ”en debatt av stort allmänintresse gällande mäns olämpliga beteende mot kvinnor, utan samtycke”.
Friades i rättegång
Precis som i så många andra länder resulterade detta första initiativ i en strid ström av vittnesmål. Men medan det i till exempel Sverige idag tycks ha dött ut efter att flera kvinnor har dömts för förtal och vissa män som cancellats har fått komma tillbaka i värmen, så har det i Frankrike sett annorlunda ut. Många tror att det beror på Sandra Mullers juridiska framgång.
– Hade hon fällts för förtal hade det säkert sett annorlunda ut. Förgriparen kan inte alltid dömas men att hon i alla fall fick ha kvar rätten att tala ut var oerhört viktigt, säger Luciane Mérendole som är talesperson för feministkollektivet Nous toutes (Vi alla, i femininum).
– Dessutom har de här åren visat kvinnor att vi inte behöver acceptera att förnedras. Vi har rätt att säga nej och vet att det inte är normalt. Och många män har börjat fatta att de inte kan bete sig hur som helst. Vi har långt kvar men det har gjort stor skillnad.
Macron: ”Män emellan”
Långt ifrån alla anklagade män har dock förlorat sin maktposition. Ett av de mest flagranta exemplen är inrikesministern Gérald Darmanin som anklagades för våldtäkt – bland annat. Fallet gick till rättegång i samband med att han utnämndes till minister. Våldtäkten ska ha skett när han var borgmästare i den nordfranska staden Tourcoing. Målsägande var i en ekonomiskt utsatt situation och bad honom om hjälp för att få en social bostad. Och han hjälpte henne – men först efter vad hon kallar en våldtäkt och han kallar ”frivillig sexuell relation”.
Han friades för våldtäkt men medgav ändå att han, i sin ställning som borgmästare, hade hjälpt en socialt utsatt kvinna först efter en tillfällig sexuell relation. President Emmanuel Macron försäkrade att de talat ”män emellan” och att allt var i sin ordning. Samme Macron som har satt jämställdheten mellan män och kvinnor som politisk huvudfråga.
Känd statsvetare avslöjades
Vittnesmålen om övergrepp har dock fortsatt i en osinlig ström. Några av de mest uppmärksammade exemplen är Vanessa Springoras bok ”Samtycket” där hon berättar om hur den hyllade författaren Gabriel Matzneff förgrep sig på henne som tonårsflicka. Författaren som hyllats för sina texter om ”kärlekshistorier” med unga flickor och pojkar genom hela sitt författarskap. Hennes bok ledde till att förlag och tidskrifter drog sig ur allt samarbete med honom och han är kvar ute i kylan, även om han inte är dömd.
Sedan kom också Camille Kouchners bok ”La familia grande” där hon berättade om hur den inflytelserika statsvetaren Olivier Duhamel hade förgripit sig på hennes bror – medan föräldrarna såg mellan fingrarna och ”alla visste”. Pappa Bernard Kouchner är före detta utrikesminister och mamma Evelyne Pisier juridikprofessor och en av landets mest framstående opinionsbildare. Olivier Duhamel sades upp från sina uppdrag även om brottet han anklagades för hade preskriberats.
Toppjournalist fick sparken
Så har det fortsatt. Under 2022 har exempelvis den franska toppjournalisten Jean-Jacques Bourdin fått kliva av posten som Frankrikes mest ansedda politiske intervjuare. Han som under decennier hade grillat makthavare och var oerhört respekterad. Det började i januari med att en ung kollega anmälde honom för försök till sexuell aggression år 2013 – då han ska ha tagit tag i henne i en simbassäng. Han förnekade detta och man lät juridiken ha sin gång; Jean-Jacques Bourdin kunde fortsätta grilla politiker under stor det av presidentvalkampanjen. Men det blev allt svårare att upprätthålla förtroendet.
Högerpartiet Republikanernas kandidat Valerie Pécresse ställde till exempel bara upp på utfrågning om hon fick benämna anklagelserna, vilket hon gjorde. Sedan kom det fler vittnesmål. Kvinna efter kvinna berättade om hur han hade betett sig sexuellt olämpligt med inviter och trakasserier, något som i flera fall fått dem att ge upp sina journalistiska ambitioner.
Vittnesmålen publicerades av den undersökande nyhetssajten Médiapart och till slut kom dödsstöten: ännu en anmälan om övergrepp. Jean-Jacques Bourdin som hade ”tagit en paus” från sin uppdrag fick slutligen sparken från BFMTV och RMC. Han ersattes av den betydligt yngre, kvinnliga journalisten Apolline de Malherbe – vilket många såg som en symbolisk seger.
– Hon är dessutom minst lika bra om inte bättre, säger Luciane Mérendole.
Kommer fler avslöjanden
Hösten har kantats av att flera manliga politiker från till exempel Macrons parti, vänsterpartiet Det okuvade Frankrike och de gröna EELV har anklagats för sexuella övergrepp eller kvinnomisshandel. När vänsterpartiets ledare Jean-Luc Mélenchon har relativiserat sina partikamraters beteende har det lett till interna kriser inom partiet.
De anklagade politikerna har fått avgå.
Médiapart uppger att de jobbar på fler avslöjanden.