Dödsdomen mot 27-åriga Meriam Yenhya Ibrahim i Sudan har väckt kraftfulla internationella protester. Nu friges tvåbarnsmamman från fängelset.
För en dryg månad sedan dömdes Meriam Yenhya Ibrahim till döden i Sudan för apostasi – att ha avfallit från islam. Sedan dess har hon fött sitt andra barn i fängelset och levt tillsammans med den nyfödda flickan och hennes 20 månader gamla son i en fängelsecell.
Fallet har uppmärksammats stort internationellt. Bland annat har människorättsgrupper och framstående politiker i USA och Storbritannien uttryckt fördömanden mot domen.
Även Dagens ETC har drivit kampanj för ett frigivande av Meriam. De internationella påtryckningarna verkar nu ha gett resultat.
Domstolsbeslut annulleras
Tidigare har Meriams dödsdom skjutits upp två år för att hon ska kunna vårda sitt barn, men i måndags kom uppgifter om att hon är frigiven. Den sudanesiska statliga nyhetsbyrån Suna skrev att överklagande domstol har beordrade frisläppandet av Meriam och att tidigare domstolsbeslut annulleras.
Enligt Mohaned Mostafa, en av medlemmarna i Meriams rättsliga team, har Meriam efter frigivandet förts till ett gömställe för att skyddas från omvärlden.
– Hennes familj har tidigare hotats och vi är oroliga att någon kommer att försöka skada henne, säger han till Reuters.
Meriams advokater har under de senaste två veckorna arbetat med en överklagan av fallet. De menar att fallet har baserats på svaga, motsägelsefulla och inkonsekventa påståenden, och hävdat att det stred mot Sudans interimistiska konstitution, skriver The Guardian.
Storbritanniens statsminister David Cameron är en av dem som uttryckt bestörtning över dödsdomen mot Meriam är.
– Det sätt hon behandlas är barbariskt och har ingen plats i dagens värld. Religionsfrihet är en absolut, grundläggande mänsklig rättighet, har han sagt till.
Många har engagerat sig
Även Hillary Clinton, Tony Blair, Jesse Jackson och ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, har drivit frågan om Meriams frigivning.
I Sverige har riksdagsledamoten Desirée Petrus och frikyrkopastorerna Stanley Sjöberg och Merzek Botros uppvaktat Sudans vice ambassadör för att diskutera frågan, rapporterar Världen idag.
– Till skillnad från många andra fall har detta fått stor uppmärksamhet. Och det är viktigt att man faktiskt talar om det här. Det behövs påtryckningar både från stater och från andra håll, har Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty Sverige, tidigare sagt till Dagens ETC.