Det var i tisdags som den nästan fem minuter långa videon lades upp på Youtube. Filmen visar hur den amerikanska journalisten James Foley, som varit försvunnen sedan 2012, brutalt får halsen avskuren av en svartklädd, maskerad man som säger sig representera Islamiska staten. Videon spreds snabbt innan den togs bort från forumet, men under hela veckan har medier världen över publicerat bilder, citat och även videoklipp, tagna ur filmen.
– Det är ert fel att den sprids, säger Magnus Norell och syftar på mediekollektivet. IS får visa att skräckväldet fortsätter, att de har gisslan och att de kan göra vad de vill.
Krig på nätet
Islamiska staten har under lång tid fört ett propagandakrig på nätet parallellt med de väpnade striderna i Irak och Syrien. De har vid flera tillfällen spridit filmer som visat hur de dödat och lemlästat civila. Denna gång blev genomslaget enormt.
– Nu tar de livet av en västerlänning och då vet de att filmen kommer att spridas, säger Magnus Norell.
Är det fel av media att publicera information om den här videon, allmänintresset är ju väldigt stort?
– Jag är ingen medieforskare och jag förstår att detta är nyhetsmässigt, men klart är att det får negativa konsekvenser och det måste man rimligen förstå. Ändå springer man i flock. Per Jönsson, tidigare Mellanösternkorrespondent på Dagens Nyheter och numer verksam på Utrikespolitiska institutet, varnar för att publicera bilder utan att komplettera med fördjupande material.
– Om man bara visar bilder på hur hemska IS är så gör man precis vad de själva vill, säger han.
Han följer IS framfart i Mellanöstern ”24 timmar om dygnet” och berättar att han generellt förhåller sig skeptisk till bilder som sprids via sociala medier.
– Under hela Syrienkriget har det spridits mycket bilder som visat sig vara felaktiga och gett en ganska vrickad bild av vad som händer, säger han.
Autentisk video
Den brutala video som spreds i veckan är dock autentisk, enligt Vita husets egen bedömning, och president Barack Obama har fördömt mordet. I Sverige valde SVT att inte visa några bilder på James Foley i fångenskap, endast en stillbild på hans bödel. Svenska Dagbladet och Sveriges radio visade stillbilder på både Foley och bödeln, tagna stunden innan halshuggningen. Expressen gick längre och visade flera rörliga sekvenser ur videon på sin webb. Enligt ansvarig utgivare Thomas Mattsson publicerar tidningen det som är ”relevant” utifrån en nyhetsdömning.
– Vi förhåller oss förstås till eventuell publicitetsskada också när det handlar om händelser utomlands. Det finns alltid en eventuell problematik med att man ger uppmärksamhet åt våldsgrupperingar när man uppmärksammar det som sker, men det övervägandet gör vi ju också när det handlar om exempelvis vänster- och högerextremister här i Sverige, skriver han i ett mejl till Dagens ETC.
Twitter meddelade på onsdagskvällen att vissa bilder på döda människor kommer tas bort ur flödet för att ”respektera önskan hos nära och kära”. Under hashtaggarna #RespectJamesFoley och #ISISmediablackout hade då redan flera twittrare vänt sig emot att sprida videon och bilderna från den vidare.