– De har gjort en enastående insats för att dokumentera krigsförbrytelser, kränkningar av mänskliga rättigheter och maktmissbruk. Tillsammans visar de civilsamhällets betydelse för fred och demokrati, sa den norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.
Ales Bialiatski startade 1996 människorättsorganisationen Viasna i Belarus. Organisationen kartlägger övergrepp på den politiska oppositionen och ger stöd till politiska fångar i landet.
– Det här priset är för alla politiska fångar i Belarus, sa den belarusiska oppositionspolitikern Pavel Latushko till Reuters efter tillkännagivandet.
”Kampen sker i det tysta”
Den ryska människorättsorganisationen International Memorial grundades 1989 och verkar för att dokumentera brott mot mänskliga rättigheter. Organisationen förbjöds i Ryssland förra hösten – något som Amnesty då kallade för “en förolämpning mot Gulags offer”.
Dagens ETC:s Aleksandra Pogorzelska arbetade 2013 som volontär på organisationens lokala avdelning i staden Perm, vid foten av Uralbergen, där Rysslands sista gulag stängde år 1988.
– Jag hoppas att priset stärker mina gamla kollegor och ger dem nya möjligheter att bedriva kampen för ett annat Ryssland. Vi har svårt att se det från Sverige eftersom mycket av kampen av säkerhetsskäl sker i det tysta, men det finns ryssar som fortsätter att göra motstånd, trots de stora faror som det är förknippat med. De är otroligt modiga och det är de som verkligen älskar sitt land, säger hon efter tillkännagivandet och fortsätter:
– Häromdagen hade jag en vän från Memorial på besök i min lägenhet. Han har aldrig velat lämna Ryssland, trots möjligheter att leva och jobba i EU. Han har alltid sett det som sin plikt att vara kvar och göra det han kan för att få sina landsmän att vakna. Först i och med risken för tvångsinkallning lämnade han landet, men han fortsätter att kämpa från Europa.
Även den ukrainska människorättsorganisationen Center for civil liberties prisas.
Under Majdanrevolutionen i Ukraina 2013-2014 gav centret juridisk assistans åt demonstranter som misshandlades, arresterades och beskylldes för brott.
Dagens ETC träffade organisationens ordförande Oleksandra Matviychuk i våras.
– Ukraina är ett land där det finns många människorättskränkningar eftersom vi har ett icke-reformerat rättsväsende, en icke-reformerad poliskår, och så vidare. Men Putin startade det här kriget för att vi är på väg att lyckas med en demokratisering av Ukraina, och det är något som kommer påverka Ryssland också, sa hon då.