Äldrevårdsassistenten Mélanie Cosnier ska strax hoppa på tåget hem till den lilla byn Souvigné-sur-Sarthe i nordvästra Frankrike. Helgen har hon tillbringat i Paris för den sista rundan omröstningar för klimatet. Hon är en av 150 slumpmässigt utvalda franska medborgarna från landets alla hörn: högstadieelever, mellanstadielärare, akademiker och busschafförer, kvinnor och män – alla med franskt medborgarskap.
Mélanie Cosnier var lite skeptisk när hon i oktober förra året fick ett sms om att hon blivit slumpvis utvald som representant medborgarförsamlingen för klimatet. När det gick upp för henne att det var på riktigt tvekade hon inte.
150 åtgärder
– Jag var så trött på att alla beslut fattades över medborgarnas huvud. Framför allt över oss som inte bor i storstäderna. Vårt perspektiv glöms bort och det är något som skapar ett enormt missnöje. Detta är ett demokratiskt framsteg och kanske det bästa som hänt mig, säger Mélanie Cosnier.
Deras uppgift var att föreslå 150 åtgärder för att Frankrike ska lyckas minska utsläppen med 40 procent innan 2030 – och göra det i ”en anda av social rättvisa”.
– Ja, och nu är det upp till bevis för Macron på många fronter samtidigt. Han räknade inte med coronakrisen när församlingen tillsattes. Eller med transportstrejkera innan det. Vi skulle varit klara i januari – nu är det juni och klimatkrisen är mer akut än någonsin, säger församlingsmedlemmen och Mélanies kompis Mathieu.
Gula västar pressade Macron
Mathieu är 33 år och enligt honom själv ”en typiskt parisisk cyniker” som tidigare menade att franska medborgare styrs av en elit de inte har inflytande över.
– Tyvärr har jag blivit än mer cynisk vad gäller utsikterna för vår planet men det här har fungerat som ett demokratiskt uppvaknande för mig. En helt fantastisk upplevelse, säger han.
Idén var skådespelaren Marion Cotillards. Hon besökte president Macron och krävde direktdemokrati i klimatfrågan
– Och han sa ja, mot sin vilja, säger Mélanie Cosnier.
Medborgarrådet ska representera ett tvärsnitt ur befolkningen – olika socialgrupper och åldrar tillsattes som svar på de gula västarnas protester, en rörelse vars gnista var just en klimatåtgärd: Höjda bensinpriser. Folk i glesbygden tyckte inte att det var rättvist att de skulle betala för miljöomställningen. Men snart hoppade även delar av miljörörelsen på de regeringskritiska protesterna.
– Det fanns klimatförnekare bland oss men efter utbildningen vi fick är alla medvetna om klimatkrisen säger Mélanie Cosnier.
I söndags röstade de för sjunde och sista gången. Några av förlagen ratades – som 28-timmars arbetsvecka – men de kom överens om krav på folkomröstning för att kampen för klimatet och bevarandet av den biologiska mångfalden ska skrivas in i den franska konstitutionen. De vill även att att ”ekocid” eller ”miljömord” ska bli ett brott i lagens namn. Det sistnämnda ratades av senaten förra året.
– Det är därför vi behöver en folkomröstning. Medborgarna måste fatta sådana viktiga beslut. Resten överlåter vi åt lagstiftarna, säger Mélanie Cosnier.
Ångrar sina löften?
Kvällen innan åt Mélanie Cosnier middag med franska miljöministern Elisabeth Born som sa att hon var för en folkomröstning om de här frågorna.
– Det är ett sätt att få fransmännen att sätta sig in i miljöfrågor och mogna i sitt ansvar för planetens framtid, sa Born även till Le journal du dimanche.
Även president Macron har sagt att han kan tänka sig att rådfråga medborgarna i en folkomröstning. Men det var före coronakrisen. Den 29 juni är Mélanie Cosnier och de andra inbjudna till Elyséepalatset för ett besked. Macron står inför utmaningen att få Frankrike på fötter efter hälsokrisen. Regeringsombildning väntar. I början av krisen signalerade han en vänstergir med stärkt offentlig sektor men på sista tiden har han signalerat högerpolitik.
– Jag tror han ångrar vad han lovade oss förra året men jag hoppas att han inte slänger allt vårt jobb i soporna, säger Mélanie Cosnier.
Förbjud fossila annonser
Förslagen som presenterades rör allt ifrån fossila annonser till förbud mot giftiga bekämpningsmedel. De vill att stora reklampelare och reklamfilmer som representerar fossilindustrin – till exempel suv:ar – ska förbjudas, att butiker ska förbjudas ha lamporna tända hela nätterna, att ge bidrag till att långtidshyra elbilar, att de mest förorenande bilarna ska förbjudas i städerna, och från år 2025 inte längre få tillverkas, att maxhastigheten på motorvägarna ska sänkas till 110 kilometer i timmen, att villaägare ska vara tvungna att isolera husen och har de inte råd ska de få bidrag…
– Om jag ska vara ärlig tror jag inte att detta räcker. Frankrike behöver tänka om totalt. Men på måndag får vi se om Macron i alla fall håller vad han lovat, säger Mélanie Cosnier.