I höstas initierade den administrativa ledningen för vänstergruppen GUE/NGL en testperiod där medarbetarna fick ta sjukfrånvaro för mensrelaterade besvär som buksmärtor, huvudvärk eller feber. Testet gav positiva resultat och nu har man gjort rätten till menslidighet permanent. Tanken är att förbättra medarbetarnas välmående genom att minska stigma som förknippas med mens och bättre se till medarbetarnas behov.
Det innebär att det går att få betald sjukfrånvaro i upp till tre dagar per månad utan att behöva visa upp intyg från en läkare.
I samband med testperioden gjordes en undersökning om attityder till initiativet. Nio av tio som svarade på undersökningen i arbetsgruppen har varit positiva till initiativet. Sedan betald mensledighet infördes inom EU-vänstern har tio procent av de tillfrågade sjukskrivit sig vid något tillfälle för menssmärtor.
Malin Björk (V) är ledamot i vänstergruppen i Europaparlamentet. Hon tycker att initiativet är bra, men det är inte frågor som Vänsterpartiet än så länge vill driva i Sverige.
– I Sverige finns redan idag möjlighet att få undantag från karensdagen om man lider av återkommande problem som mensvärk, migrän eller olika sjukdomar. Det är viktigt. Jag tror kanske egentligen att det är bättre att hålla sjukförsäkringar på en så generell nivå som möjligt istället för att göra undantag för en viss specifik livssituation.
Förra året blev Spanien det första landet i Europa som fick lagstadgad mensledighet. Något som fått en del kritik, bland annat riktade fackförbundet UGT en varning om att mensledighet kan leda till stigmatisering av kvinnor. Något som skulle kunna gynna män i rekrytering.
– Jag tror mer på generella bestämmelser eftersom alla människor kan ha en rad olika saker i sina liv som arbetsgivare bör ta hänsyn till. Men utifrån de farhågor som finns blir det ju extra viktigt och intressant att följa upp erfarenheterna från Spanien och hur deras nya lagstiftning faktiskt fungerat, säger Malin Björk.
Emma Widbäck