I våras lyftes Israel ofta fram som ett föredöme i hanteringen av smittspridningen av coronaviruset. Man satte snabbt in åtgärder som krav på karantän för resande från drabbade länder och förbud mot massmöten redan i början av mars.
En bit in i april rapporterade Israel fortfarande under 100 dödsfall i covid-19, samtidigt som exempelvis Sverige, med marginellt fler invånare (9,2 respektive 10,2 miljoner) passerade tusentalet.
Nu är det delvis en annan bild som framträder.
Kurvorna för smittade, intensivvårdade och döda pekar alla brant uppåt och i fredags passerades 80 000 bekräftade smittade av covid-19 i Israel, och 576 dödsfall.
Inne på sjunde veckan
Samtidigt växer kritiken från israeler mot att regeringen inte har gjort tillräckligt för att underlätta i den svåra ekonomiska situation som coronakrisen lett till.
Massdemonstrationerna är nu inne på sjunde veckan och visar inga tecken på att avta i storlek. Förra helgen samlades 10 000 protesterande utanför premiärministerns residens i centrala Jerusalem, och stora demonstrationer hölls samtidigt i en rad andra städer över landet.
– Huvudmålet är att ”Bibi” ska avgå, säger 59-åriga demonstranten Tali Etzion från Tel-Aviv till tyska DW.
– Vi tror alla, från våra olika perspektiv, att Netanyahu är fel person att leda landet, både i normala tider och särskilt i tider som dessa, fortsätter hon.
Denna lördag ser protesterna ut att fortsätta i lika stor skala, trots försök att stoppa dem, bland annat från en samling grannar i området runt Netanyahus hus som skrivit en namninsamling. De menar att demonstrationerna har spårat ur och riskerar hota de boendes liv och grundläggande rättigheter.
Men polisen uppmanar domstolen att låta protesterna fortsätta i yttrandefrihetens namn, uppger Haaretz.
Vattenkanoner mot demonstranter
Protesterna har flera gånger attackerats av högerextremister, däribland supportrar från fotbollsklubben Beitar Jerusalem. I städer som Ashkelon, Sderot och Haifa har flera personer gripits efter att ha kastat sten, spottat på och trakasserat demonstranter, enligt Haaretz.
Även israelisk militär och polis har använt våld och bland annat satt in vattenkanoner mot demonstranterna.
Netanyahu och flera av hans ministrar har talat om ”vänsterprotester” och kallat demonstranterna ”anarkister”, men många av deltagarna håller inte med.
Flera personer som sagt sig ha röstat på Netanyahus högerparti Likud har deltagit i protesterna och det har hållits upp plakat med texten ”Bibi, även Likud-väljare är emot diktaturer”.
– Ingen person organiserar detta, utan protesterna har växt fram organiskt och inkluderar folk från hela det politiska spektrat, däribland desillusionerade Netanyahu-väljare, säger en demonstrant till DW.
Palestinier vägrar stänga ner
Även i Palestina har kritiken mot hanteringen av coronakrisen växt, inte minst över den fattigdom och hunger som följer i krisens spår.
Många menar att den palestinska myndigheten har förlorat kontrollen, skriver palestinska +972 Magazine.
I flera palestinska städer, däribland Hebron och Ramallah, har borgmästare och lokala handlare gått emot myndighetens uppmaningar om att stänga ner, av ekonomiska skäl.
Hani al-Masri, journalist och chef på palestinska politiska studiecentret Masarat, säger till +972 att den palestinska myndigheten har saknat planering i hanteringen av pandemins andra våg.
– I euforin över att ha ”slagit coronaviruset” glömde de att de lever under ockupation. De ville agera som europeiska länder som har pengar att betala till folk som kan stanna hemma.