BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Regeringens paket innehåller bland annat en lagändring som gör att privatpersoners egendom kan konfiskeras snabbare om de inte kan betala sina skulder. Dessutom förändras strejkrätten. Tidigare har det varit nog att en tredjedel av medlemmarna i ett fackförbund ställer sig bakom en strejk för att den ska bli av och vara laglig. Men nu gäller minst hälften av medlemmarna.
Fackförbunden har svarat med strejker och demonstrationer både före och efter omröstningen.
Företagare: ”Vettigt av Tsipras”
Mikhail Caras driver en mindre speditionsfirma i Aten. Hans levebröd är frakter norrut genom Europa. Om gods inte kommer fram i tid riskerar han att kontrakten rivs. Senaste åren har företaget vid dussintals tillfällen inte kunnat leverera på grund av att hans anställda tagits ut till strejk mot regeringens åtstramningspolitik.
– Jag förstår att fackförbunden är frustrerade. Alla är frustrerade! Syriza förstör landet genom att gå med på Trojkans krav. Men varför ska jag drabbas av det, och i förlängningen mina anställda? Jag måste ju säga upp dem om kunderna väljer andra lösningar.
Han framhåller att han försöker vara en bra chef och att han betalar löner som ligger relativt högt, motsvarande 11 000 kronor i månaden.
– Det är vi företagare som kan rädda Grekland. Arbetslösheten måste minska. Låt mig sköta mitt företag så kan jag anställa fler.
Mikhail Caras välkomnar att strejker regleras hårdare av regeringen.
– Det är det första vettiga från Tsipras på länge.
Facket: ”Sviker arbetare”
Från fackligt håll kommer denna analys: Landets politiker – särskilt Syriza – ”sviker arbetare” och ”har tagit första steget mot att avveckla strejkrätten”, enligt Vasilios Theodorou, talesperson för grekiska transportarbetarförbundet i Aten.
Men är det orimligt att åtminstone hälften ställer sig bakom en strejk?
– Ett fackförbund organiserar medlemmar vars villkor skiljer sig åt. Om en tredjedel vill protestera så måste vi kunna göra det solidariskt, även om inte alla medlemmar förstår minoritetens situation eller inte orkar stå emot påtryckningar från arbetsgivare.
Nu riktar sig greker ofta direkt mot regeringen och åtstramningen. Det har varit runt 50 generalstrejker under krisåren. Gör den nya regeln någon skillnad här?
– Ja, den försöker splittra oss som politiska organisationer. Nedskärningar slår inte heller likadant mot alla.
Tsipras framhåller att det nya paketet även kommer med höjning av barnbidrag, samt att arbetslösheten minskat från 28 till 21 procent. Gör han ingenting rätt?
– Han fick vårt förtroende eftersom han utgav sig för att vara radikal och vilja stå emot Trojkans skadliga krav. Han har missbrukat det.