Många flyttar till Tyskland, som har underlättat för släktingar till offer för Förintelsen att söka medborgarskap i landet. Under de första nio månaderna 2024 ansökte 18 448 israeler om tyskt medborgarskap. Det är rekordmånga – och en dryg fördubbling jämfört med året innan, enligt statistik från det tyska inrikesministeriet.
Minskad demokrati
Isabell Schierenbeck är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och har intervjuat israeler som har flyttat till Berlin.
– Redan 2023 såg man fler personer som ansökte om dubbelt medborgarskap. Det skulle eventuellt kunna kopplas till att regeringen presenterat en rad reformer som handlade om att nedmontera demokratiska institutioner.
Reformerna, som presenterades i början av 2023, handlade om att inskränka oberoendet hos flera myndigheter, framför allt högsta domstolen. De ledde till stort missnöje och massprotester i landet.
– Vissa av de som flyttade till Tyskland motiverade det med att de ansåg att Israel höll på att gå i en alltmer illiberal riktning, och att regeringen omöjliggjorde för dem att vara kvar i landet.
Vill att regeringen avgår
De som utvandrade 2023 var ofta välutbildade, vänster-mittenväljare och storstadsbor. Isabell Schierenbeck tror att detsamma gäller för de som flyttat ut under 2024.
– De håller Netanyahus regering ansvarig för det som hände den 7 oktober och för att den bland annat har kanaliserat pengar till Hamas och utökat bosättarpolitiken. De vill att regeringen avgår.
Oron för den israeliska demokratin är stor och förtroendet för institutioner har minskat i Israel under 2024. Bara 37 procent av de svarande har förtroende för polismyndigheten, enligt statistik från tankesmedjan Israel democracy institute, som kommenterar att siffran innebär mer än en halvering av förtroendet jämfört med för två årtionden sedan.
– Det är direkt kopplat till att den nationella säkerhetsministern – Itamar Ben Gvir från det religiösa sionistiska bosättarpartiet – har gjort på snudd till ministerstyre av polisen. Han har gått in och pillat i polismyndighetens dagliga arbete och försökt att påverka det, säger Isabell Schierenbeck.
”Extremt kritisk”
Förutom den illiberala väg som Israels regering ser ut att ha slagit in på är kriget mot Gaza med stor sannolikhet en anledning till den ökade utvandringen, säger Isabell Schierenbeck.
– Man är extremt kritisk till utvecklingen i det israeliska samhället och politiken under de senaste åren. Man vill inte vara kvar i Israel, för man står inte ut med det som händer just nu.
Hon har till och med stött på utvandrade israeler som gett upp hoppet om Israel som stat. Vissa har slutat betrakta sig som sionister och förespråkar numera en enstatslösning.
– Men det är väldigt få. De är ju födda och uppvuxna i Israel.
Skillnad tyskar och israeler
Isabell Schierenbeck ser en tydlig skillnad mellan tyska judar och judar som invandrat till Tyskland från Israel, där de senare är betydligt mer kritiska mot både Israel och vad de ser som en överdrivet proisraelisk hållning i den tyska regeringspolitiken. Tyskar med judisk tillhörighet är i sin tur mer oroad för den ökade antisemitismen.
– Många jag intervjuat har upplevt att folk har spottat på dem eller liknande. De israeler som jag intervjuat pratar mindre om antisemitism, helt enkelt därför att det inte har varit ett problem i Israel.