Uppe på en scen talade en rad oppositionella figurer. Däribland demonstrationens arrangör Mikulas Minar, en ung teologistudent som leder protestgruppen En miljon stunder för demokrati:
– Vi tänker inte låtsas som att det är normalt att premiärministern för vårt land har en sådan intressekonflikt, att hans problem skadar hela landet. Vi kräver Andrej Babis avgång!
Allt större protester
Under de senaste månaderna har allt större protester i Prag satt fingret på det utbredda missnöjet med premiärminister Babis, som anklagas för både korruption och maktmissbruk. De första demonstrationerna dök upp i slutet av april, efter att den tjeckiska polisen fastslog att det förekommit oegentligheter när Babis tidigare mottagit två miljoner euro i EU-stöd till en farm och till ett konferenscenter. Babis äger företagskonglomerat Agrofert med projekt och investeringar över hela landet.
Polisen menade att åtal borde väckas. Babis svarade med att avskeda sin justitieminister och att ge ministeruppdraget till en nära allierad istället. Regeringskritiker menar att Babis därmed garderat sig för att undvika åtal. Själv nekar han till brott och kallar utredningen för en politisk sammansvärjning mot honom.
– Dels påminner det här om utvecklingen i grannländerna Polen och Ungern, där rättsväsendet har nedmonterats. Det gjorde att protesterna tog fart i april. Men sedan har flera nya korruptionsanklagelser kommit. Två utredningar har kommit från EU:s antikorruptionsbyrå Olaf, om hur Babis har för stor makt över sina företag som det har gått stora EU-stödsummor till. Nu rekommenderas Tjeckien betala tillbaka dessa summor till EU, säger Hynek Pallas, svensk-tjeckisk filmvetare och kulturskribent som nära följer utvecklingen i landet där han föddes.
Näst rikast i landet
Babis är Tjeckiens näst rikaste man. Han har tvingats överlämna kontrollen över sina företag till förvaltare under tiden han är premiärminister, så att hans intressen inte ska krocka. Men det här anser alltså EU att han har misslyckats med. Babis själv har svarat med nationalistisk populism och har kallat EU-utredningarna för en konspiration och ”en attack mot den tjeckiska republiken”, menad att destabilisera landet. Han har svurit att Tjeckien inte ska återbetala några pengar och svurit att aldrig avgå som premiärminister.
Hynek Pallas förklarar att korruptionsanklagelserna har gjort Babis styre till en angelägenhet inte bara för de liberala regeringskritikerna i huvudstaden, utan för vanligt folk i hela landet. Inte minst som Babis grundade hela sin politiska plattform på kampen mot korruption, med föreställningen om att han redan var för rik för att behöva bli korrupt.
– Men Babis har fortfarande ett stort folkligt stöd, framför allt av många äldre väljare på landsbygden. De tror att han kommer att höja pensionerna och fixa de väldigt vardagliga problemen i Tjeckien. Vissa medelklassväljare röstar också på honom, för att de ser honom som en lyckad företagare à la Trump, som kan leverera bättre än de politikertyperna.
Snedvriden uppfattning
Samtidigt behöver situationen i landet inte alls bli bättre, om Babis faktiskt skulle förlora makten. Hynek Pallas betonar att Sverige länge hållit fast vid en snedvriden uppfattning om Tjeckien som ett liberalt paradis där alla hurrar för mänskliga rättigheter. Men Tjeckien gick redan på 1990-talet åt ett annat, illiberalt håll under Vaclav Klaus ledning. Samme högerrasist Klaus är fortfarande aktiv i politiken och mottog Sverigedemokraternas ”frihetspris” 2016, vilket Dagens ETC kunde avslöja.
– Det är väldigt troligt att många väljare i Tjeckien skulle gå till Klaus nästa gång, om de känner sig svikna av Babis som politiker. Då får vi se hans parti göra en återkomst. Och de hymlar inte med att det är Polens och Ungerns linje som gäller. Babis är en lightversion av Viktor Orbán, men absolut inte det värsta som det etablerade tjeckiska politiska landskapet kan erbjuda, säger Hynek Pallas.
Nya protester efter sommaren
Demonstrationerna i Prag avrundades i slutet av juni med en samling som lockade hela 250 000 deltagare. Nu har protesterna gått in i en vilofas över sommaren och nästa stora samling är planerad till i november, till det väldigt symboliskt och politiskt laddade 30-årsminnet av Sammetsrevolutionen. Det tjeckiska civilsamhället och oppositionella läger har fram till dess gott om tid på sig att organisera sig.
Men det har även Babis och hans politiska kretsar. Och utöver att han äger en stor del av landets jordbrukssektor, så äger Babis även landets största mediegrupp med radiostationer, tv-kanaler, tidningar och internetnyhetsportaler.
– Det finns fortfarande politiskt fristående journalister i dessa medier. Men de skriver vanligtvis aldrig någonting om Babis från ett kritiskt perspektiv. De skriver om sport, kultur, utrikespolitik, men aldrig någonting som berör landets premiärminister, säger journalisten Pavla Holcova, chef vid Tjeckiska centret för undersökande journalistik.
Självcensuren hos journalisterna i alla medier som ägs av Babis är ett allvarligt problem, menar Holcova, inte minst eftersom det dröjde länge innan dessa medier över huvud taget informerade nyhetskonsumenterna om de stora demonstrationerna och missnöjet med premiärministern.
– Genom sina egna medier påverkar han den offentliga debatten och opinionen kraftigt. När du väl har medier så kan du få makt, och när du har makt kan du stödja medierna ännu mer. Det finns inte bara en oro för att Babis styr narrativet om sig själv och hans politiska motståndare, utan han gör det faktiskt redan.