Alice Kisiya och andra aktivister har demonstrerat och konfronterat de illegala bosättarna på den stulna marken.
Bild: Mahmoud Illean/AP/TT
Dagens ETC
Sedan Gazakriget bröt ut har illegala israeliska bosättare trappat upp sina markstölder på den ockuperade Västbanken. Bland de som drabbas och fördrivs från sina egna marker finns också kristna palestinier – i kulturlandskap som är listade som världsarv.
Grönområdet Al-Makhrour strax utanför Betlehem anses vara mycket viktigt för traktens kulturhistoria och biologiska mångfald. Här finns ett rikt fågelliv, jorden brukas traditionellt på stenterrasser, och en del av området togs 2014 upp på Unescos lista över världsarv.
Men Al-Makhrour utgör en barriär mellan två av Israels illegala bosättningar här på den ockuperade Västbanken, och försvårar även planerna på att länka samman dessa med bosättningar söder om Jerusalem.
Kulmen på trakasserier
Den 31 juli i år invaderade israeliska bosättare den kulle som utgör barriären, stal marken och har etablerat en enkel bosättning med baracker. Det var kulmen på trakasserier som inleddes 2017 när en bosättarorganisation hävdade att de äger marken sedan ett köp 1969.
– Men de har inga papper som visar detta, det är därför den israeliska domstolen inte heller har beslutat om vräkning av oss. Min far ärvde marken från den tidigare ägaren och det har vi papper på från den israeliska civila administrationen, berättar Alice Kisiya.
Hon är en kristen palestinier som är född och uppvuxen här. Hennes far drev i åratal en restaurang på deras mark, men nu kan hon inte gå dit. Bosättarna har fått uppbackning av den israeliska armén, som utropat ett ”stängt militärområde” runt bosättningen och belagt Alice Kisiya med ett besöksförbud.
”Stjäl andras egendom”
I mitten av augusti godkände Israel planerna på en ny bosättning i Al-Makhrour, och det finns också tecken på att man planerar att utropa hela området som statlig israelisk mark.
Alice Kisiya tycker situationen är så absurd att hon inte vet om hon ska skratta eller gråta.
– De gör det här med hjälp av finansiell stöttning från USA och Europa. De gör det genom att skicka minderåriga med vapen, som stjäl andra människors egendom. Och allt sker helt öppet, för hela världen att se.
Ockupanterna på hennes mark utgörs till stor del av israeliska tonåringar från socioekonomiskt svåra bakgrunder, som plockats upp och radikaliserats av bosättarrörelsen. Det är den stora bosättarorganisationen Jewish National Fund, eller Keren Kajemet, som samlar in pengar över hela världen, som driver deras ärende och hävdar köpet 1969.
Det är samma organisation som också har en filial i Sverige, och som tog med tio riksdagsledamöter från Kristdemokraterna på en bjudresa till Israel i augusti 2023, som Arbetaren kunde avslöja.
Får stöd av högerextrema
Alice Kisiya har märkt en tydlig skillnad i aggressivitet hos bosättarna sedan Gazakriget bröt ut.
– Israel har utnyttjat kriget för sina bosättarplaner. Tidigare höll bosättarna tillbaka något, men nu får de öppet stöd av de högerextrema politikerna i regeringen. De kan döda någon utan att det får några konsekvenser.
De tvekar inte heller kring att fördriva människor från sina marker när det även är kristna som drabbas, betonar Alice Kisiya. Merparten av Al-Makhrours grönområde ägs av palestinska kristna familjer.
Det var därför hon byggde en enkel träkyrka utanför området, för att symbolisera att de kristna är en ursprungsbefolkning här. Alice Kisiya har på egen hand engagerat kristna, judiska och muslimska aktivister i kampen för Al-Makhrour, haft interreligiösa böner, arrangerat demonstrationer vid bosättningen och rest ett protesttältläger.
Jämnade kyrkan med marken
Ingenting har hittills hjälp, och nyligen kom den israeliska armén med en bulldozer och jämnade kyrkan med marken.
– Men jag har tid att vänta. Jag kommer inte att ge upp. Och de kommer att förstå att så länge de fortsätter stjäla land och bygga illegala bosättningar, så kommer vi aldrig få ett slut på konflikterna och krigen.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.