Beskedet kom bara någon vecka efter att Rumäniens president Klaus Johannis meddelat att han inte längre kandiderar.
– Mark Rutte har varit en inflytelserik profil både i Nederländerna, EU-kretsen och Nato. Hans ledarstil följer väldigt mycket i Stoltenbergs spår, säger Calle Håkansson, forskare på Utrikespolitiska institutet.
Backade för Orbán
För den insatte kommer tillsättandet inte som någon överraskning. Mark Ruttes namn cirkulerade i media redan 2022, kort efter att Jens Stoltenberg meddelat sin avgång.
– Jag tänker inte sluta! Jag älskar mitt jobb, svarade Rutte när den nederländska nyhetsbyrån Telegraaf frågade honom om generalsekreterarposten samma månad.
– Jag tror att det finns en ganska hög sannolikhet att han redan 2022 var intresserad men inte ville deklarera det publikt, säger Calle Håkansson.
Mark Rutte fick snabbt stöd av de stora Natospelarna USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Trots det blev sökandet efter en ny generalsekreterare en utdragen historia, främst på grund av bromsklossar i öst. De sista länderna att släppa fram Mark Rutte var också gamla öststater: Ungern, Slovakien och Rumänien.
– Rutte har varit väldigt hård i tonen mot Viktor Orbáns diktatoriska ledarstil och åkte på en liknande smäll som Sverige när vi ansökte om Nato-medlemskap. Han har blivit tvungen att tona ner sina åsikter och ge ett diplomatiskt svar kring Ungerns rättsstatsprinciper för att få deras godkännande, säger Calle Håkansson.
Den ungerska premiärminister Viktor Orbán är en ökänd Putin-sympatisör som länge satt käppar i hjulet för enigheten inom Nato. Som motprestation för Ungerns godkännande har Rutte gått med på att inga ungerska resurser ska användas i Nato-aktiviteter i Ukraina, skriver Politico. Detta trots att han visat starkt stöd för Ukraina ända sedan annekteringen av Krimhalvön 2014.
– Han kommer nog att fortsätta hållningen som Stoltenberg haft och betona vikten av att stötta Ukraina. Nederländerna var ett av de första länderna som sa att de skulle bidra med F16-plan. Samtidigt var det nog lite av en strategi för att hävda sin position i Nato, säger Calle Håkansson.
Mer höger än vänster
När Mark Rutte nu kliver av posten som Nederländernas premiärminister gör han det som landets längst sittande regeringschef, med 14 år vid makten. Innan han valdes till ledare för Folkpartiet VVD år 2006 arbetade han som statssekreterare för Nederländernas kristdemokratiska regering. Som oppositionsledare kritiserade den marknadsliberala Mark Rutte regeringen för den krångliga byråkratin, som hämmade företagande, innovation och tillväxt. Efter att ha lett VVD till seger 2010 såg han till att sänka både inkomst- och bolagsskatterna i landet.
– Han kommer från ett mittenliberalt parti men är mer mittenhöger skulle jag säga. I Nederländerna är man rätt trött på honom och hans parti. Sedan finns det också extremhögervindar i landet som kan ha påverkat den tröttheten, säger Calle Håkansson.
Mark Rutte haft sin beskärda del av kontroverser och skandaler, som när han under koalitionsförhandlingarna 2021, enligt anteckningar från dem, försökte tilldela parlamentsledamoten Pieter Omtzigt en ministerpost för att tysta hans kritiska röst.
Rutte förklarade senare att han inte alls kom ihåg att Omtzigt skulle ha diskuterats under mötet, men bad om ursäkt för sitt misstag. Hans påstådda minnesförlust blev ett satiriskt grepp för meningsmotståndare och media. Uttrycket ”Rutters minne” är numera en väletablerad term i Nederländerna.
– Han har haft turbulenta perioder med ett gäng skandaler i regeringen. Men Rutte själv har ofta klarat sig ganska väl. Skandalerna spiller inte över på honom utan mer på människorna omkring honom.
Titel: Trumpviskare
Mark Ruttes popularitet och framgång bygger enligt bedömare på hans folkliga och jordnära profil. I sann, nederländsk anda tar han sig fram med cykel och har flera gånger synts bland vanligt folk i mataffären.
– Han har odlat en bild av sig själv som en väldigt vanlig person – en politiker som är lite närmare folket. Han har nog fått ganska stort stöd i Nederländerna tack vare den approachen.
”Pragmatisk” är ordet medier använder för att beskriva honom – en värdefull egenskap för en ledare i ett så politiskt fragmenterat land, tror Calle Håkansson.
Under regeringskrisen 2017 lyckades Rutte, efter 225 dagars förhandlingar, sy ihop en bred koalitionspalett med liberala, kristdemokratiska och socialkonservativa partier, skriver tyska DW News.
Den riktiga segerstöten kom sannolikt när Mark Rutte i samband med ett Nato-toppmöte 2018 kammade hem smeknamnet ”The Trump-whisper” efter att ha lyckats övertyga USA:s dåvarande president Donald Trump om att alliansens försvarsutgifter var väl under kontroll.
Även om flera Nato-länder ökat sina försvarsutgifter når en tredjedel av medlemsländerna fortfarande inte målet om 2 procent av BNP, skriver Politico. För att detta inte ska utnyttjas av Trump och andra Natokritiker måste Mark Rutte arbeta skickligt för att få upp framför allt södra Europa och Kanadas försvarsutgifter.
Om Donald Trump återtar presidentposten i november riskerar hans Natoskepticism och hot om att minska USA:s stöd till Ukraina skapa stora problem för alliansen.
Detta är ytterligare en av anledningarna till att Mark Rutte är rätt man för jobbet, tror Calle Håkansson.
– Genom att tilldela Rutte posten hoppas man kunna ”Trumpsäkra” alliansen. Jens Stoltenberg var jätteviktig under Trumps år. Om det är någonting de sett de senaste åren är det hur viktig en generalsekreterare kan vara. Det inflytandet kommer sannolikt att fortsätta öka framöver.