Beslutet innebär att ICC:s 124 medlemsländer är skyldiga att gripa de åtalade personerna om de vistas i länderna. Israel hävdar att Mohammed Deif är död, men ICC anser inte att det är belagt.
Mark Klamberg är professor i folkrätt vid Stockholms universitet. Han tror att chansen att Natyanyahu grips är något större än när det gäller Rysslands president Vladimir Putin, som också har fått en arresteringsorder utfärdad mot sig efter invasionen av Ukraina.
– I Israel sker ju maktskiften, de har regelbundna val ibland och byter regering. Och det finns delar av det israeliska samhället som är ganska trötta på Netanyahu, så det kan finnas ett scenario där de väljer att samarbeta med domstolen och utlämnar honom till Haag.
”Beroende av normala reaktioner”
Arresteringsordern är ett verkligen ett problem för Israel, säger Mark Klamberg.
– Israel är mer beroende av att kunna ha normala relationer med andra stater, medan Hamas redan är paria. De har inga relationer och inte lika mycket att förlora.
Israels premiärminister hävdar att arresteringsordern är ”en antisemitisk handling som har ett mål”:
– Att avskräcka mig, att avskräcka oss, från att utöva vår naturliga rätt att försvara oss mot vår fiende som reste sig mot oss för att förgöra oss.
Israel kommer inte att låta sig avskräckas, förklarar han, och kallar domstolen partisk.
En partisk process motiverad av antisemitism. Ligger det något i de här anklagelserna?
– Nej, det tycker jag inte. Särskilt inte att det här är antisemitiskt. Det ser jag inga tecken på, säger Mark Klamberg.
Mot påståendet att ICC skulle vara ensidig framhäver han att även en Hamasledare har fått en arresteringsorder utfärdad mot sig.
Inte en tandlös domstol
USA:s president Joe Biden kallar arresteringsordern ”skandalös”.
– Låt mig vara tydlig: Oavsett vad den här åklagaren antyder så finns det ingen likvärdighet – ingen – mellan Israel och Hamas, sa han i ett uttalande i maj när ICC:s åklagare sökte arresteringsordern.
Varken USA eller Ryssland har ratificerat Romstadgan, och står därför utanför ICC:s jurisdiktion. Viktor Orbán, premiärminister i EU:s ordförandeland Ungern, trotsar arresteringsordern och bjuder in Netanyahu till Ungern med med garantier att inte arrestera honom.
Visst finns det stora länder som står utanför men det finns också många som har förklarat att de kommer att samarbeta med domstolen.
Men Mark Klamberg poängterar att samtliga av EU:s medlemsländer och andra viktiga stater som Brasilien, Japan, Sydkorea och flera länder i Afrika är anslutna till domstolen.
– Visst finns det stora länder som står utanför men det finns också många som har förklarat att de kommer att samarbeta med domstolen.
USA:s nästa drag?
Däremot finns det frågetecken vad USA kommer att göra framöver. Mark Klamberg nämner en lag som i folkmun kallas The Hague invasion ac”, som instiftades av Bush-administrationen 2002. Den ger presidenten rätt att använda ”alla nödvändiga och lämpliga medel” för att få till stånd frisläppandet av en person från USA eller en allierad ”som hålls häktad eller fängslad av Internationella brottmålsdomstolen, på dess vägnar eller på dess begäran”.
2020 införde Trump-regeringen sanktioner mot Fatou Bensouda och Phakiso Mochochoko, åklagare vid ICC, efter att domstolen beslutat att utreda personal från USA:s militär och CIA för brott i Afghanistan.
Det är ett möjligt scenario att Trump skulle utföra sanktioner mot ICC.
USA:s utrikesminister Michael Pompeo meddelade dessutom att landet begränsat utfärdandet av visum till vissa personer som varit ”involverade i ICC:s ansträngningar att utreda amerikansk personal”. Samma år hotade han domstolen med ”konsekvenser” om den utredde krigsbrott begångna på palestinsk mark.
– Det är ett möjligt scenario att Trump skulle utföra sanktioner mot ICC, för det gjorde han under sin förra mandatperiod och det är något som det snackas om nu, säger Mark Klamberg.
Svårt att fällas för folkmord
Åklagaren ville åtala Netanyahu för utrotning – storskaligt mördande av en civilbefolkning. Det köpte inte domarna, vilket kommer att göra det svårare att döma presidenten för folkmord, bedömer Mark Klamberg. Utrotning och folkmord är nämligen väldigt lika brott och folkmord är svårare att fällas för.
Av Internationella domstolen i Haag, ICJ, har Netanyahu uppmanats att vidta alla åtgärder för att förhindra folkmord. Även om varken detta brott eller utrotning förekommer i ICC:s åtal bör det tas på stort allvar, poängterar Mark Klamberg.
– Krigsbrott och brott mot mänskligheten kan vara väldigt allvarliga. Det måste inte vara folkmord för att något ska vara allvarligt.