I sex dagar har det brunnit på Rhodos och 19 000 människor har lämnat ön i den största evakueringsinsatsen någonsin i Grekland. Totalt härjar 82 bränder just nu runt om i Grekland. 64 av dem startade i söndags, skriver den grekiska tidningen Ekathimerini. Omkring Aten har över hundra bostäder förstörts de senaste dagarna, enligt Reuters. Också på ön Korfu härjar bränder. Grekland har liksom flera andra länder i Sydeuropa varit drabbade av extremvärme den senaste tiden – en prognos som ser ut att hålla i sig till minst torsdag.
Marina Korkida bor i byn Salakos knappt två kilometer från en av två stora bränder på Rhodos. I onsdags förra veckan fick hon och hennes familj lämna sitt hus över dagen, men de kunde komma tillbaka sent på kvällen.
– Vi har kunnat stanna i vårt hus än så länge. Men elden delar sig hela tiden och beroende på vinden sprider den sig åt olika håll. Människor är förtvivlade. De som har förlorat sina hem är helt upprivna och vi andra är oroade och lider med alla volontärer som kämpar dygnet runt. Alla försöker dra sitt strå till stacken och bidra med mat, dryck eller annat som behövs, säger hon till Dagens ETC.
Hårt ekonomiskt slag
Förutom oron för natur och infrastruktur så finns det en annan förödande aspekt av bränderna.
– Jag är turistguide men har inte kunnat arbeta på snart två veckor. Den här tiden på året tjänar vi stora delar av vårt levebröd för resten av året. Det är ett hårt slag ekonomiskt för väldigt många människor, säger Marina Korkida, och berättar att hon ofta tar med turister för att titta på den natur som nu i snabb takt förvandlas till aska.
Marina Korkidas man Efthimios Korkidas är före detta brandman och har tillsammans med deras två söner deltagit som volontärer sedan förra veckan. De kommer fortsätta att engagera sig så länge det är nödvändigt. Till skillnad från turisterna har de ingenstans att ta vägen.
– Det är inte över än. Och även om de skulle ha kunnat släcka branden idag så måste de vakta i flera veckor. Elden har gått långt ner i marken och det pyr. Den här värmen, över 40 grader, försvårar också, säger Marina Korkida.
Arga på Aten
Många uttrycker också sin ilska mot politikernas långsamma reaktionsförmåga. På grund av den ekonomiska krisen i Grekland har brandförsvaret försummats eller i alla fall inte rustats upp så mycket som man nu – med facit i hand – skulle ha behövt.
– Folk här på ön är arga och besvikna på politikerna. De känner sig ignorerade. Jag har sett mycket på sociala medier och i olika grupper på Facebook där människor skriker ut sin frustration. En del blir konspiratoriska och har sina egna teorier. Andra skriver saker som att ”ni skiter i oss”.
Också Marina Korkida är kritisk till att hjälpen har dröjt. Och fortfarande inte är tillräcklig – Grekland äger inte tillräckligt med helikoptrar eller plan som kan bekämpa elden från luften.
– Det har brunnit här i en vecka nu men det var först i söndags som man skickade förstärkning från Aten. Politiker prioriterar också de områden de har en relation till. Sådant är vanligt inte bara här utan i flera andra länder runt Medelhavet, säger Marina Korkida.