Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Fängslade feminister
Redan i maj anhölls 13 kvinnorättsaktivister som krävde att det manliga förmyndarskapet i Saudi skulle avskaffas. Så länge det är i kraft är en rad saker olagliga för kvinnor om inte deras manliga förmyndare godkänner det. Det handlar om rätt att resa, söka läkarvård och en rad mer vardagliga saker.
Efter fängslandet av feministerna fick Saudiarabien hård kritik från en rad stater och när även landets mest kända feminist Samar Badawi, som har familj i Kanada greps fördömdes åtgärderna hårt av den kanadensiska utrikesministern Chrystia Freeland. Saudi svarade på kritiken genom att utvisa Kanadas ambassadör i landet och införa en blockad mot kanadensiska varor. Saudiska medier publicerade också en bild på ett passagerarplan från Kanadas flygbolag Air Canada som var på väg att flyga in i Torontos skyline – en klar påminnelse om 11 september 2001 när flygplan flög in i World Trade Center i New York.
Budskapet mot västvärlden var tydligt, det land som kritiserar Saudi kommer inte att kunna bedriva normal handel med landet och hotet har fungerat; inget land har ställt upp för den kanadensiska kritiken. Till och med Sverige med vår feministiska utrikespolitik tiger.
Kvinna dömd till döden
Amnesty och andra människorättsorganisationer har också avslöjat att en kvinna i Saudiarabien i veckan dessutom dömts till döden genom stening för påstått äktenskapsbrott. Inget tyder på att regimen i Ryad kommer att stoppa utförandet av domslutet.
Samtidigt har Saudiarabien intensifierat bombkriget i Jemen. För en dryg vecka sedan bombade saudiskt stridsflyg en skolbuss i Saada. Bussen var helt fylld med barn som var på väg till en koranskola i centrala Dahyan.
Enligt Röda halvmånen dödades minst 40 barn i raketattacken och 56 barn under 15 år skadades.
Attacken ägde rum när bussen närmade sig en marknad i staden. Förutom barnen dödades också minst 11 människor som var på väg till marknaden och ett 20-tal skadades.
Flyganfallet har väckt en kritikstorm mot den saudiska koalitionens krig i Jemen. Saudis försvarsminister försvarar dock attacken och menar att det beror på att gerillan i Jemen gömmer sig bland civilbefolkningen.
Bombade sjukhus
Bara några dagar senare bombades också ett sjukhus och en moské i Hodeidah-provinsen, minst 13 civila dödades vid anfallet. Efter attacken förbjöds sjukvårdspersonal från Internationella Röda korset att komma till platsen. Hodeidah är den enda öppna hamnen i Jemen som kan ta mot livsmedel och medicinsk hjälp till den svältande befolkningen.
Hamnen är dock helt blockerad av saudiska koalitionen och starka militärstyrkor rycker fram för att erövra den och provinsen från Houti-rebellerna. FN kräver att hamnen ska öppnas och att hjälp till de nära 80 procent av befolkningen i Jemen som är beroende av internationellt stöd ska distribueras.