– Hotet från IS i Lanao del Sur bör tas på största allvar. Rekryteringen av jihadister har gått väldigt fort här, berättar en före detta IS-soldat från Marawi City.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Han, som vi valt att kalla ”Abdul”, inlindad i en scarf för att inte avslöja hans egentliga identitet.
– Jag är säker på att fler kommer ansluta sig till IS i Lanao del Sur, fortsätter han och berättar att han fortfarande har vänner bland extremisterna.
Enligt honom har stödet för IS ökat kraftigt bland lokalbefolkningen det senaste året.
– Sedan länge har det varit lätt att köpa propagandamaterial på marknaden i Marawi City och det har lockat många unga att gå med i gruppen, avslutar han.
Men den filippinska regeringen har länge förnekat IS existens på ön. Enligt dem är det redan existerande islamistiska grupper som kopierar IS brutala metoder för att förstärka sitt rykte. Jag åkte till Marawi City i maj 2016 för att ta reda på hur stort hotet egentligen var att Filippinerna kommer att bli ett nytt huvudfäste för IS i Sydostasien.
Vems beskrivning av Lanao del Sur stämmer, undrade jag?
Ett år senare kom svaret.
Maute-milisen lojal med IS
Den 23 maj intog den IS-lojala Maute-milisen stora områden i Marawi City. Över 300 beväpnade män ockuperade stora delar av staden.
– Det är ett litet Syrien i Marawi City just nu, berättar Manilla Times journalist Moh Saaduddin som bevakar händelseutvecklingen på plats.
På propagandasajten ”Amaq”, som drivs av IS, publiceras bilder av halshuggningar, tunga vapen och svartklädda män som patrullerar i Marawi City. Vittnen berättar samtidigt om män som bär svarta huvudband, typisk för IS, på gatorna runtom i staden, skriver nyhetsbyrån Reuters. Belägringen av Marawi City ses som ett svar av Maute-milisen på en misslyckad militär operation att tillfångata Isnilon Hapilon, ledaren för IS i Sydostasien, som tros befinna sig i området. Han finns på USA:s lista av världens mest eftersökta terrorister.
Och striderna i Marawi City är blodiga. Filippinska armén använder sig av granatkastare, stridsflyg och helikoptrar för att avancera med marktrupper, samtidigt som den IS-lojala gruppen försvarar sig med krypskyttar, sprängmedel längs vägkanter och luftvärnsvapen. Tusentals invånare har tvingats fly till grannstäder och dödssiffran sträcker sig över 130 personer, däribland ett 30-tal civila. President Rodrigo Duterte införde samma dag som den IS-lojala gruppen intog Marawi City militära lagar under 60 dagar för hela Mindanao.
Muslimer diskriminerade
”Welcome to the Islamic City of Marawi” möter den som reser in i Marawi City. Här är muslimer, till skillnad från resten av Filippinerna, i majoritet. Konflikten mellan muslimska rebellgrupper och den filippinska armén har kostat över 120 000 människoliv och tvingat hundratusentals på flykt efter över 47 år av strider. Att IS växer i Lanao del Sur ses främst som ett resultat av ett utbrett missnöje bland muslimer mot centralmakten i Manilla. Regionen är den fattigaste i Filippinerna med en utredd arbetslöshet. Muslimska rebellgrupper har sedan landets självständighet stridit för viss autonomi av regionen och efter åratal av misslyckade fredsförhandlingar har fått många muslimer att känna hopplöshet mot regeringens egentliga vilja till stabilitet i regionen. Framför allt har en stor mängd unga har helt vänt centralmakten ryggen och radikaliserats i grupper med kopplingar till Islamiska Staten.
IS-lojala grupperingar, som har en stor tillströmning av utländska jihadister, kontrollerar stora djungelområden i Lanao del Sur och har gjort Filippinerna till ett huvudfäste för IS i Sydostasien. Internationellt uppmärksammade avrättningar av västerlänningar och videos där unga män poserar med tunga vapen har tjänat ett stort propagandasyfte för terrorgruppen i regionen.
Kristna är måltavlor
Trots att islamistiska milisgrupper länge verkat i Lanao del Sur har kristna och muslimer levt fredligt tillsammans. Men när de över 300 islamisterna intog Marawi City var en av de första måltavlorna den katolska kyrkan. Kort därefter rapporterade Manila Times att ett dussin icke-muslimer avrättats. Skrämmande bilder av nio livlösa kroppar, troligen avrättade kristna, har delats på sociala medier och i lokala nyhetskanaler från utkanterna av Marawi City. Jag når Feddie Taob, 47, över telefon. Han är kristen och bott i Marawi City i 15 år.
– När islamisterna kom fick vi panik, alla grät och vi försökte fly så fort vi kunde, säger han från en evakueringsplats i grannstaden Ilagan.
– Alla kristna i Marawi City försökte hitta en plats att gömma sig innan vi kunde åka därifrån, fortsätter han via den skakiga telefonlinjen.
Med hissade IS-flaggor, tunga vapen och avrättningar runt stadens gator har satt skräck i civilbefolkningen.
– Kristna används som mänskliga sköldar av terroristerna när de strider mot armén. Vi var väldigt rädda innan vi kunde fly, säger Feddie Taob förtvivlat.
Men han är noga att påpeka att inte kommer låta rädslan vinna. Hans familj kommer trots allt som hänt att återvända till Marawi City när den filippinska armén återtagit kontrollen.
– Vi har vårt liv i Marawi City, vi kan inte lämna familj och vänner även fast vi är rädda. Vi hoppas att detta aldrig kommer att hända igen, säger han innan vi avslutar samtalet.
I Marawi City
Tillbaka till 2016, Marawi City. Vi har rest runt i regionen i ett dygn och sett stridsvagnar, soldater och vägspärrar utplacerade längs vägen. Civilbefolkningen vittnar om hur jihadister lojala mot IS besöker byarna regelbundet för att samla in pengar från invånarna. Väl inne i Marawi City är det för farligt för oss att gå ut ur vår nedtonade minibuss. Risken att bli kidnappad är för stor. Men vi bestämmer oss ändå för att se om det Abdul tidigare berättat stämmer; hur lätt är det egentligen att få tag på IS-propaganda vid den lokala marknadsplatsen? Moh, journalist på Manila Times, som följt med oss på resan, lämnar minibussen och går till ett marknadsstånd som säljer dvd-skivor.
– Säljer du IS-videos? frågar han den unga försäljaren.
– Vi har många, vilken vill du ha? svarar försäljaren samtidigt som han visar den stora mängden propagandamaterial han har att sälja.
Moh tittar oroligt över axeln och fortsätter.
– Hur många säljer du per dag?
Obekymrat svarar försäljaren att han dagligen säljer många dvd:er. Utbudet är stort och kunderna många. Lite längre ner på gatan kunde vi också köpa den välkända IS-flaggan. Även där går försäljningen bra, många köper flaggan dagligen. Att närvaron av terrorgruppen är stor råder det ingen tvekan om.
– Vad jag har varit rädd för skulle hända har nu hänt, säger Moh nu, ett år efter att vi besökte Marawi City. Hotet har visat sig vara verkligt. Samma flaggor som kunde köpas på marknaden har nu blivit hissade i Marawi City.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.