– Det är dystert, mörkt och blodigt. För nionde dagen i rad bombas det dygnet runt mot civila mål. Det är massor med dödsfall, och mycket skrämsel.
Människorättsjuristen Raji Sourani berättar för Dagens ETC över en telefonlinje som svajar, knastrar och laggar kraftigt. Kanske inte är konstigt då han sitter i en krigszon, mitt i vad som brukar kallas ”världens största utomhusfängelse”: Gaza.
På ett område stort som Orust trängs över två miljoner människor, helt blockerade från omvärlden sedan 14 år tillbaka, med extrem brist på allt från mat, el och rent vatten till basal hälso- och sjukvård.
2012 menade FN att Gaza skulle vara obeboeligt år 2020. Nu är det 2021 och coronapandemin har lamslagit världen i 15 månaders tid och de senaste tio dagarnas bombanfall har gjort ett redan desperat krisläge än mer akut.
– Situationen saknar motstycke. Jag har bevittnat tre tidigare krig i Gaza, inget har varit som detta. Det finns ingen säkerhet här i Gaza längre. Inte en minut. Under de senaste åtta nätterna när jag har gått och lagt mig har jag inte varit säker på om jag ska få se gryningen med mig själv och min familj vid livet.
Den palestinske människorättsjuristen Raji Sourani har i över halva sitt 67-åriga liv arbetat för mänskliga rättigheter i Palestina och Mellanöstern.
1995 grundade han den välrenommerade organisationen Palestinian Centre for Human Rights. Han har fängslats upprepade gånger av såväl Israel som den palestinska myndigheten, och klassats som samvetsfånge av Amnesty International.
2013 tilldelades han Right Livelihood-priset ”för sitt orubbliga försvar av rättsstatens principer och mänskliga rättigheter under extremt svåra omständigheter.” Han sitter även i styrelsen för International Federation for Human Rights, Fidh.
När Raji Sourani nu beskriver läget i Gaza efter de senaste tio dagarnas luftbombningar från Israel, med minst 219 dödsoffer varav över en fjärdedel är barn, är det ett djupt frustrerat och upprört rop på hjälp till omvärlden.
– De försöker lägga en filt av terrorism över 2,2 miljoner människor, säger han och syftar på att Israel menar att man bara skjuter mot militära mål och Hamas-anknutna fästen.
– De riktar sig mot bostadshus, mediehus, lägenheter, skolor, vattenreningsverk, läkarkliniker, vår covid-19-klinik, infrastruktur, terminaler, gator, barn, kvinnor, gamla, unga. Jag kan inte förstå det, säger han.
– Och det här handlar om en av de mäktigaste arméerna i Mellanöstern. Det är en stor skam, inte moraliskt utan legalt.
Covid-19-kliniken i Gaza City som attackerades i måndags var den enda testkliniken i Gaza för coronaviruset, och har nu tvingats stoppa sin testning. Delar av Läkare utan gränsers klinik blev också förstörd i ett bombanfall under natten till söndagen.
Totalt har 17 olika sjukhus och kliniker i Gaza skadats av attackerna, enligt New York Times.
Rör som förser 800 000 människor med vatten är skadade, liksom en avsaltningsanläggning för dricksvatten åt en kvarts miljon Gazabor.
Minst ett dussin skolor har skadats och totalt beräknas runt 72 000 människor tvingats fly sina hem den senaste dryga veckan.
Klassar som krigsbrott
De senaste tio åren har Raji Sourani arbetat intensivt för att den internationella brottmålsdomstolen, ICC, i Haag ska utreda anklagelser om israeliska folkrättsbrott i den illegala ockupationen av Palestina, vilket de i februari, efter en långdragen process fick rätt att göra.
Nu förväntar han sig att ICC ska utreda även dessa händelser som krigsbrott, något som Amnesty och flera andra människorättsorganisationer står bakom.
– Det här är krigsbrott. Det är brott mot mänskligheten. Det är för mycket, säger Raji Sourani.
I slutet av april kom en uppmärksammad rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch som beskrev staten Israel som en apartheid-regim, som systematiskt förföljer och driver ut en etniskt definierad grupp – palestinier – från sina hem. En process som pågått i många decennier på Västbanken och i det ockuperade östra Jerusalem, med stadsdelen Sheikh Jarrah, där fördrivningen av palestinska familjer blev en av de tändande gnistorna till nuvarande krig.
”Värre än i Sydafrika”
Raji Sourani menar att det han kallar "Israels apartheid idag är mycket värre än i Sydafrika".
– Israel vill inte ha oss här. För dem existerar inte vi palestinier. Det är bokstavligen vad deras politik går ut på i Sheikh Jarrah, där de genom att hänvisa till det israeliska rättssystemet försöker rättfärdiga sina människorättsbrott emot oss.
Samtidigt har Hamas avfyrat över 3 000 raketer mot Israel som dödat minst tolv personer, varav två barn.
– Är det vad som är betydelsefullt? Vi är under ockupation. Det är 73 år sedan Nakba, 54 år sedan Israel ockuperade Västbanken och östra Jerusalem och 14 år sedan den här olagliga och inhumana blockaden inleddes i Gaza. Vi har haft tre krig sedan dess, och ICC ska utreda dem för krigsbrott. Och folk vill utmåla Israel till offer? Den mäktiga makten med kärnvapenarsenal? Det är skamligt, säger Raji Sourani upprört.
– Jag inga problem med om de attackerar Hamas, det är krigets regler. Men så är inte fallet. De attackerar civila, de siktar på bostadshus, familjer, polisstationer, sjukvårdskliniker, skolor, gator och vattenreningsverk. Hamas är onda och otäcka! Islamistiska Jihad likaså. Även Fatah och Mahmoud Abbas. Men Israel anser inte att vi ens existerar som folk. Det är vad vi får utstå nu, nästan 30 år efter Oslo-avtalet. Den här smärtan och lidandet.
Hur ska en varaktig fred någonsin kunna nås?
– Det är enkelt och kan lösas på en timme! Stoppa ockupationen och ge palestinierna rätt till självbestämmande. Ge tillbaka Gaza och östra Jerusalem. Jag är 67 år gammal och jag saknar nationalitet. Jag är en medborgare i Gaza. Jag har inte varit i Västbanken på nästan 25 år. Jag kan inte träffa mina släktingar där. Den här ockupationen måste få ett slut. Vi har rätt till självbestämmande och oberoende. Vi damp inte ner från himlen och vi kommer inte heller att försvinna. Vi har varit här för evigt och vi kommer att stanna för evigt. Och ingen makt på jorden kommer kunna ta oss härifrån.