I den senaste upplagan av USA:s arbetsdepartements årliga rapport framgår det att 13 länder har nått "betydande framgångar" i kampen för att bekämpa de värsta formerna av barnarbete. Bland dessa länder ingår bland andra Albanien, Brasilien, Chile, Elfenbenskusten, Uganda och Filippinerna. Reid Maki som arbetar vid Child Labor Coalition, CLC, menar att listan över länder som gjort stora framsteg är mycket upplyftande.
– De flesta av dessa har tidigare haft mycket stora problem med barnarbete, säger han.
Han säger även att utvecklingen överlag har gått framåt de senaste åren. Sedan 2011 har listan med länder som gjort betydande framsteg gått från 2 till 13 medan gruppen av länder som gjort måttliga framsteg ökat från 47 till 72.
– Denna rapport sätter ljuset på alla de barn runt om i världen som berövas sin framtid, som tvingas till att dag och ofta även natt arbeta med de värsta tänkbara arbetsuppgifter, sa USA:s arbetsmarknadsminister Thomas Perez i samband med lanseringen av rapporten.
”Gräver på soptippar”
Som exempel på arbetsuppgifter nämnde Thomas Perez barn som tvingas bära stora tyngder på sina ryggar eller arbeta med machetes på jordbruk.
– Barn gräver på soptippar eller kryper in i gruvhål i jakt på värdefulla mineraler – som någon annan kommer att profitera på, sade han.
I rapporten medföljer rekommendationer om åtgärder för att förbättra situationen för barnen. Det är också en rapport som kommit att användas av olika organisationer för att utöva påtryckningar på olika länders regeringar i syfte att förmå dessa att agera.
– Denna rapport är ett fantastiskt verktyg för att utöva påtryckningar. Den ger oss en möjlighet att granska utvecklingen år från och år och gör det möjligt för länder att jämföra sig med andra, säger Reid Maki.
Samma positiva utveckling när det gäller barnarbete har Internationella arbetsorganisationen, ILO, kunnat se. Antalet barn som utför de värsta typerna av arbete, eller som arbetar trots att de är yngre än de nationella lagarna medger, har minskat från 246 miljoner barn år 2000 till 168 miljoner barn år 2012. Under samma period halverades antalet barn som arbetar under rent farliga förhållanden, från 170 miljoner till 85 miljoner barn.