– Jag vill inte att någon jag inte har varit med och röstat på ska kunna styra över mig och det land jag bor i.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Stämningen runt bordet blir lite spänd, men Kris Naylor får fortsätta prata.
– Det är många som säger att ekonomin inte klarar det, men vi är ett rikt land. Jag tror att vi klarar det. Tyvärr har debatten kommit att nästan bara handla om invandring, den har ingenting med min åsikt att göra.
Debatten inför Brexit-omröstningen har varit het och enormt polariserad. Flera experter har pekat på det de kallar en Trumpifiering av brittisk politik, och pekat på deviser från Brexit-kampanjen som ”Vi måste ta tillbaka kontrollen” och ”Make Britain great again”. Det är inte helt förvånande att Kris Naylors vänner bryter in och frågar hur han tänker egentligen. Vill han att Londons före detta borgmästare Boris Johnson, en av ledarna i Brexit-kampanjen och representant för den populistiska högern inom det konservativa partiet, ska bli premiärminister?
– Politiskt har jag alltid stått till vänster, det gör jag nu också. Självklart är jag orolig för vad som kan hända i ett Storbritannien som inte är EU-medlem och som styrs av konservativa tories, men för mig handlar det här om principer och man måste väl få stå upp för sina principer? Tories har jag i alla fall en chans att rösta ut.
”Påverkar inte invandring”
Kris Naylors vän Oli, som inte vill framgå med efternamn, höjer rösten.
– Jag då? Jag är konservativ och jag vill stanna i EU!
– Va?! Är du tory? Du och jag kommer att bli osams, svarar Kris Naylor.
Oli berättar att han arbetar med finansiella tjänster och att ett utträde ur EU skulle påverka hans arbete direkt.
– Jag är helt säker på att aktiemarknaden kommer att rasa. Jag tror inte heller att det skulle påverka invandringen, som alla pratar om, det är upp till regeringen att göra det. Vi har en konservativ regering nu och vi kommer att fortsätta ha en konservativ regering efter omröstningen, oavsett resultat.
Rachael Hopley kommer från norra Wales, nära den engelska gränsen. Hon berättar över en kopp te att hon vill att Storbritannien ska lämna EU.
– Jag tycker att det är en odemokratisk union som begränsar och reglerar saker som inte behöver begränsas eller regleras. Vad det kommer att betyda att lämna EU mer exakt vet vi inte förrän efter omröstningen, men jag hoppas på ett mindre reglerat samhälle.
I grunden för Rachael Hopleys EU-kritik ligger en stark tro på fri handel, säger hon.
– Redan nu handlar vi utan problem med länder som inte är med i EU, så jag har lite svårt att gå med på argumentet att handeln skulle påverkas dramatiskt om vi lämnade unionen. Dessutom tycker jag inte att det är rätt att välbärgade och subventionerade europeiska jordbrukare ska ha det lättare att sälja sina varor till oss än jordbrukare i Afrika.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Även Rachael Hopley känner oro för hur det brittiska samhället kan komma att se ut utanför EU, speciellt med det infekterade debattklimatet som råder i landet och mellan de olika kampanjerna.
– Båda sidorna av debatten inför omröstningen har ljugit mycket och försökt skrämma folk. Debatten har inte varit resonerande alls, utan har snarare handlat om att kasta ur sig lösryckta siffror. Politiskt blir både Storbritannien och många andra länder allt mer polariserade och här har det eldats på av hur debatten har sett ut kring flyktingkrisen. Själv tycker jag att invandring är en positiv sak, som innebär förnyat humankapital, nya idéer och talanger.
– Jag är rädd att den mer otrevliga delen av Brexit-kampanjen kan få större inflytande om vi lämnar EU. Fri rörlighet är en bra sak. Men som jag ser det har Storbritannien alltid lutat sig mot liberalismen, och jag ser den här folkomröstningen som en möjlighet för oss att få till en öppen och liberal relation med omvärlden. Som du märker är jag optimist.
Hur tror du att det kommer att gå?
– Min magkänsla är att vi kommer att stanna. Det är stabilt, folk tycker att det känns som ett tryggt val – vi är ju med i EU nu och än har världen inte rämnat.