När jag nu talar med Tesfalem på en raspig internetledning via Facebook är allting mycket oklart.
– Jag har inte arresterats och kommer att dra igång min website och Youtube-kanal efter nyår. Men läget är minst sagt komplicerat och förvirrat och mitt upp i allt är ju detta ett drömläge för en journalist.
När landets premiärminister Abiy Ahmed kom till makten i april förra året efter en palatskupp i det styrande partiet ändrades i ett slag de mest. Den gamla hårdföra diktaturen försvann, åtminstone från ytan, de politiska fångarna frigavs, gamla dissidenter i landsflykt kunde återvända och Abiy skapade, efter ett ohyggligt blodigt krig, fred med grannlandet Eritrea.
Men alla var inte lika nöjda. Det gamla gardet, de ärrade gerillasoldater som tidigare suttit vid makten efter att ha störtat den fruktansvärda diktaturen drog sig tillbaka till sin hemstat Tigray – men de har fortfarande en stor makt inom militären. De är inte nöjda med att vara utan inflytande i parlamentet och utan makt i de flesta sammanhang.
Under senare tid har Etiopien dessutom skakats av blodiga kravaller och demonstrationer. Unga män har gått ut på gatorna med vapen och visat sitt missnöje med att ingenting blir bättre för dem – de är fortfarande arbetslösa, hungriga och känner sig svikna.
Den nya stora motsättningen i landet är inte mellan demokratiförespråkare och de som vill ha en stark auktoritärt styrd stat.
– I dag står kampen mellan de regionala eliterna som vill att de och deras region ska få tillgång till maktens grytor i motsats till de som fortfarande vill ha en federal stat, säger Tesfalem bekymrat. Det leder till krig och upplopp. Ett 80-tal människor dödats bara i demonstrationer och protester.
Flera större krig rasar runt framför allt runt landets största region Oromias gränser och det handlar om att Oromia vill ta tillbaka vad man tycker att man förlorat till andra.
Det finns inget förtroende för media i Etiopien. Under diktaturen var de hårt censurerade och förde bara fram de styrandes åsikter och historiebeskrivningar. Nu när det blivit fritt att starta tidningar, radio och TV är situationen kaotisk.
TV behärskas nu av regionerna, regionerna har egna kanaler som sänder på sitt eget språk, det talas 77 olika språk i landet varav 9 språk talas av över en miljon människor. TV-sändningar är oförblommerat propagandistiska och används till att elda upp tittarna och försöka ge dem nationalistiska värderingar.
Speciellt Oromias Media Network har drivit en kamp mot den federala regeringen och premiärministern Abiy. När polisen för en månad sedan slog till mot ägaren direktsändes razzian på nätet. Följden blev att tusentals människor kom för att stödja honom och allvarliga kravaller uppstod. Tidigare var ägaren en av Abiys främsta anhängare men nu är de två på kollisionskurs.
– Man kan ännu inte påstå att medierna är fria, fortfarande grips journalister enligt de gamla terroristlagarna som Abiy lovat avskaffa, säger Tesfalem. Dessutom håller man på ett införa en ny lag som gör det straffbart att föra fram fake news och lögner på nätet.
– Enligt den nya lagen ska den som gör det kunnat dömas till böter eller upp till tre års fängelse. Men jag undrar vem som ska definiera vad som är falskt och vad som är sant, är politiska åsikter sanna eller falska?
Tesfalem är också bekymrad över att det inte finns någon rotad journalistisk tradition i Etiopien.
– Många ser inte skillnad mellan att vara journalist eller aktivist. Det begränsar journalistrollen kraftigt, de flesta utgår ifrån att man inte kan lita på journalister, de misstänks för att ha sina egna, politiska agendor.
– Det kommer också att försvåra för mina projekt på nätet efter som jag är i grunden journalist.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.