Med de orden gav utrikesminister Margot Wallström i måndags uttryck för inte bara Sveriges utan också EU:s hållning i fråga om maktkampen som rasar i Venezuela.
Därmed ökar den internationella pressen på sittande president Nicolás Maduro att avgå och ge plats åt Juan Guaidó, oppositionsledaren som för två veckor sedan utropade sig själv till interimistisk president i landet.
Vad pressen kommer att mynna ut i är oklart, men enligt Edme Dominguez, docent i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet, är det förmodligen bara en tidsfråga innan pressen blir för stor och maktskiftet ett faktum. Detta trots att Nicolás Maduro så sent som i söndags lovade att med näbbar och klor hålla sig kvar vid makten.
– Han säger så många saker, och det är klart att han klamrar sig fast så länge som möjligt, men i praktiken ser jag inga möjligheter för honom att fortsätta, säger hon.
– Hans enda stöd är armén och vissa fattiga områden, men även där håller folk på att tröttna. Problemet är framför allt ekonomin, som är i botten. Tidigare var det oljeinkomsterna som höll honom uppe, men de är mer eller mindre slut.
Vikande stöd
Utåt säger sig militären fortfarande stötta Nicolás Maduro, men enligt både Edme Dominguez och Leon Poblete vid företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet börjar även detta stöd att krackelera.
– Många av soldaterna, de längst ner, kommer från fattiga områden, har vänner och familj som drabbats och är missnöjda. Det börjar höras röster från högre officerare som sagt att de inte kommer att fortsätta stödja Maduro. Militären känner ju också pressen utifrån, förstår konsekvenserna av en militär intervention och vill nog göra allt för att undvika en sådan situation, säger Leon Poblete.
Och om Nicolás Maduro vägrar avgå?
– Maduro säger sig vilja förhandla med oppositionen, men på sina villkor, något som tidigare inte visat sig fungera. Så om han vägrar avgå är risken stor att det kan bli en militär intervention, från USA, eller att det bryter ut ett inbördeskrig, säger Leon Poblete.
– Det oroväckande är att han hela tiden talar i termer av USA som problemet, varnar Trump för ett nytt Vietnam. Hans retorik går alltså långt ifrån de riktiga problemen i Venezuela.
Det är det sedan länge växande interna missnöjet med Maduros regim som gör att varken Edme Dominguez eller Leon Poblete ger mycket för teorierna om att det som sker i landet är en från USA orkestrerad statskupp för att komma åt landets naturresurser. Misstankarna gavs nyligen näring i en Fox News-intervju med Michael Bolton, där han förklarar att det vore bäst för alla parter – både det amerikanska och det venezolanska folket – om amerikanska oljebolag fick möjlighet att exploatera landets oljetillgångar.
– Det är klart att de som fokuserar på landets olja har en viktig poäng, men jag tror inte att det är anledningen i det här fallet. En starkare faktor är nog den försämrade situationen i landet och migrationen till grannländer och till USA, säger Edme Dominguez.
”En riktig katastrof”
Leon Poblete påminner å sin sida att kritiken mot landet inte är ny.
– Snarare har man nu enats om formerna för den. Det var ganska tydligt inför valet som Maduro vann att det inte hade förutsättningar att gå rättvist till, inte när oppositionsledare fängslades. Dessutom har befolkningen långsamt känt ett ökat internationellt stöd och därför vågat protestera. Kritiken kommer också från många seriösa länder, inte bara de som kan tänkas vilja komma åt oljan, säger Leon Poblete.
Så hur ska landet repa sig?
– Det kommer att behövas investeringar, inte minst i oljeindustrin, som körts i botten på grund av korruption och politisk misskötsel. Den inhemska produktionen måste också komma igång, man måste ta itu med inflationen, ge folk tillgång till livsmedel. Landet är en riktig katastrof nu. Men vi får se vad som händer. Om det blir en fredlig övergång hänger mycket på vad militären till slut väljer, säger Edme Dominguez.