Italiens karantänregler, som infördes den 12 mars, verkar ha hjälpt landet att börja plana ut kurvan av nya sjukdomsfall. Men samtidigt har reglerna slagit hårt mot italienarnas ekonomi, särskilt i den fattigare södra delen av landet, och många börjar nu få slut på pengar.
På sociala medier i Italien sprids bilder på pasta och konserver som lämnats framme på bänkarna i Rom till de som kan tänkas behöva maten. Och trots nya satsningar från landets regering verkar det behövas. 4,3 miljarder euro till kommunerna har kompletterats med 400 miljoner euro som borgmästare ska kunna dela ut till de som inte har råd med mat. Men flera borgmästare är missnöjda med att själva tvingas bestämma vilka som förtjänar extra pengar. I staden Bresso i hårt coronadrabbade Lombardiet säger borgmästare Simone Cairo att om alla ska få en del av kakan så får de 58 kronor var.
– Säg mig, med så lite pengar per person – vad kan jag göra? Jag måste fatta väldigt smärtsamma beslut, sade han till Il Giornale.
Egenföretagare och säsongsarbetare har även chansen att ansöka om ett engångsbidrag på drygt 65 000 kronor för att hjälpa till med levnadskostnader, men enligt flera rapporter är de pengarna långt ifrån enkla att tillgå.
Hemsidan som ska hantera ansökningarna kraschade strax efter att den hade öppnats i onsdags och började sedan visa främlingars privata uppgifter för de som nesökte sidan. Kraschen berodde enligt den italienska socialförsäkringsmyndighetens ordförande Pasquale Tridico på att hundra personer per sekund sökte bidraget.
Utnyttjas av maffian
Samtidigt ökar den sociala oron i södra Italien, där marginalerna var små redan innan landet stängde ner. Här uppskattas det att minst en miljon av de cirka 3,3 miljoner människor som jobbar svart i Italien befinner sig. Dessutom livnär sig många på hotell- och restaurangindustrin, samt inom turistnäringen – branscher som för tillfället är helt nedstängda.
Bland myndigheter växer en oro att den växande fattigdomen ska utnyttjas av maffian, som har gott om pengar de kan använda för att avlöna nya rekryter.
– Det är mycket möjligt att folk börjar arbeta för kriminella organisationer och när det väl har börjat kommer de inte att komma tillbaka, säger Giovanni Orsina, professor i politik vid Luissuniversitetet i Rom, till the Guardian.
Turistekonomin helt borta
Att maffian kan stärkas är en stor oro för Leoluca Orlando, borgmästare för sicilianska Palermo.
– Maffian kommer att tjäna på krisen. Vi har sedan tidigare delat ut väldigt tydliga slag mot den organiserade brottsligheten. Idag är Palermo Italiens fjärde största turiststad – vi har lappat ihop vår stad bit för bit för att lyckats skapa en turistekonomi som nu har försvunnit helt, säger han till Repubblica.
Orlando tror dock att det finns en dellösning i det systemet för medborgarlön som byggs upp i landet sedan förra året.
– Vi måste bygga ut medborgarlönen och ändra villkoren så att fler får tillgång till systemet med hänsyn till fattigdomen i spåren av coronaviruset.