– Jag knackar dörr i stället, säger PS-kandidaten Marie-Noëlle Bas när Dagens ETC träffar henne.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Socialistpartiet har inte varit i en liknande situation i modern tid. De gjorde sitt sämsta presidentval på nästan 50 år och tycks inte lyckas mycket bättre nu.
Parlamentsvalen har alltid främst stått mellan den traditionella högern och och vänstern vad gäller uppdelningen av platserna i parlamentet. Frankrike ser nu ut att stå inför en ny maktfördelning. Till det Emmanuel Macron kallar “både höger och vänster” – en ny fransk mittenpolitik.
”Macron var ansvarig”
Även hos den traditionella högern är krisen stor. Dagens ETC pratar med Les Républicains distriktskandidat Sandrine Lablanche från Lion på telefon.
– De som lämnar och går över till En Marche är bara intresserade av makt och inte vad som är bäst för vårt land, menar hon.
Marie-Noëlle Bas (PS) kallar samma beteende för “förräderi”.
– Det är ett starkt ord men det är applicerbart vad gäller detta. Det var förräderi när Manuel Valls gick över till En Marche efter primärvalet till exempel, säger hon.
Manuel Valls ville bli det franska socialistpartiets presidentkandidat i våras. Alla kandidater som ställde upp i primärvalet förband sig skriftligen till att stötta vinnaren. Men när Manuel Valls besegrades av Benoît Hamon bytte han snart partisympatier och stöttade Emmanuel Macrons parti vilket många andra socialister också gjorde.
Är det inte positivt att Emmanuel Macron lyckas samla väljare?
– Nej, han vill föra en ekonomipolitik som är typisk höger och människors missnöje beror på att resurserna inte fördelas som de ska. Det var Nicolas Sarkozy som snävade åt den ekonomiska fördelningen och Hollande-regeringens största misstag var att fortsätta likadant. Det där var Macron direkt ansvarig för, menar Marie-Noëlle Bas.
Hamon startar ny rörelse
Emmanuel Macron var ekonomiminister i sagda Hollande-regering. Nu pekar opinionsmätningarna mot att han och hans nya parti vinner en storseger även i parlamentsvalet. Det verkar dock inte som att vissa delar av socialistpartiet längre på allvar utmanar honom – de som liksom Marie-Noëlle Bas tillhör partiets vänsterfalang. Den förrådda presidentkandidatem Benoît Hamon har meddelat att han ska starta en ny vänsterrörelse den 1 juli.
– Jag ska gå med i hans rörelse, självklart. Vi behöver en vänster som menar allvar med ord som “rättvisa” inför nästa val 2022, säger Marie-Noëlle Bas.
Hon menar att “den nya vänstern” behövs för att bekämpa högerextrema Nationella fronten som hon tror kommer att ledas av Marine Le Pens systerdotter Marion Maréchal Le Pen framöver och hon är “mycket farligare än sin moster”. Men av den anledningen önskar hon också Emmanuel Macron och partiet La République En Marche framgång i det parlamentsval hon själv är motkandidat i.
– Vi är många som önskar att Emmanuel Macron ska lyckas under sin mandatperiod trots att vi inte tycker som han, säger Marie-Noëlle Bas.
Kandidater ligger lågt
Hon medger att det för henne numera främst handlar om skapandet av en ny rörelse med målet att vinna presidentvalet om fem år. Flera vänstersocialistkandidater liksom hon själv ligger lågt under parlamentsvalskampanjen. Statsvetaren Louise Vanderbildt kallar dem “de passiva Macronisterna”. Den traditionella högern däremot tycks allvarligare i sin kampanj inför söndagens val.
– Frankrike behöver en stark motkraft till vad som annars kommer att bli fem år till av arbetslöshet och stagnerad ekonomi, säger Sandrine Lablanche (LR).
Hennes parti Les Républicains har fortfarande ganska stort stöd i opinionsmätningarna. Vänsterväljare tycks välja alternativ längre till vänster än socialistpartiet, som Jean-Luc Mélenchons parti La France Insoumise (det okuvade Frankrike). Alla parter har dock tappat väljare till förmån för det nya mittenpartiet.
– Det skulle vara en fördel om vänstern fick fler platser i valet för att pressa presidenten vänsterut. Men många väljer att stötta de En Marche-kandidater som kommer från vänster i stället för att vara lojala sina gamla partier, menar Marie-Noëlle Bas.
Majoritet är nöjda
President Emmanuel Macron har ägnat sina första veckor vid makten till att framträda som en stark världsledare som utmanar såväl USA:s president Donald Trump som Rysslands Vladimir Putin öga mot öga. 62 procent av fransmännen säger sig vara nöjda med honom och inte ens 15 procent helt missnöjda, enligt Ipsos.
– Lyckas han lyckas Frankrike, säger Marie-Noëlle Bas.