När president Emmanuel Macron håller ett tv-sänt tal till nationen har det under hela pandemin betytt restriktioner. Så även i måndags.
Då meddelade han att all vårdpersonal måste vaccinera sig före den 15 september, annars tas de ur funktion utan lön. För resten av befolkningen är det fortsatt frivilligt. Men – och det är ett betydande men: Den som inte vaccinerar sig blir utestängd från stora delar av samhället.
Från och med augusti måste man kunna visa upp ett giltigt covidpass för att gå på bio, restaurang, gym, museer, köpcenter ... snart sagt det mesta i offentligheten. Man får inte heller resa långväga med tåg, buss eller flyg. Det finns två sätt att skaffa ett hälsopass: antingen genom att vaccinera sig eller genom ett negativt pcr-test. Testet måste förnyas var tredje dag och har fram tills nu varit avgiftsfria, men kommer att beläggas med en avgift. Det blir med andra ord dyrt för den som väljer testalternativet. Detta är ett förslag som ska röstas igenom i nationalförsamlingen i dagarna. Då presidentens parti LREM har majoritet är det dock högst troligt att det går igenom.
Stora protester
I onsdags hölls stora demonstrationer mot hälsopasset. Tusentals marscherade i Paris och i ett tjugotal franska städer. ”Frihet, frihet, frihet!” men också ”Stop Big Pharma” och ”Krossa hälsodiktaturen” skanderades. Många av demonstranterna hörde till den löst sammansatta protestgruppen Gula västarna. I Paris använde polisen tårgas för att skingra demonstranter och vissa av dessa ska ha svarat med ”projektiler” som fyrverkeriraketer.
Frihet, jämlikhet och broderskap är Frankrikes motto, ett land som slår sig för bröstet om att måna om medborgares fri- och rättigheter. Frihetstanken och den fria individen har satts under lupp under nedstängingen, även om en majoritet av fransmännen, över 60 procent, tyckte att Macron var övertygande om att de inte hade något val. Vad innebär egentligen frihet i en demokrati? Samtliga politiker säger sig kämpa för just friheten.
I Frankrike finns nedstängnings- och munskyddsmotståndet främst bland högerpopulister som klagat på att medborgarnas grundläggande friheter tagits ifrån dem. Nicolas Dupont-Aignan som har sitt eget parti “Debout la France” (Stå upp Frankrike) som kandiderar till president 2022 och som vid flera tillfällen gjort gemensam sak med Marine Le Pen, var när Dagens ETC träffade honom väldigt intresserad av den svenska, frihetliga strategin. Idag är han en av den största kritikerna till vaccinpasset.
– Regeringen har annonserat ett fruktansvärt övergrepp på miljontals fransoser. Det är en statskupp i hälsans namn. De vill tvångsvaccinera våra barn med ett vaccin vars fabrikanter avsäger sig allt ansvar och som fortfarande är i studiefasen, skriver han till Dagens ETC i ett meddelande. Det sistnämnda stämmer inte. Vaccinen som erbjuds är godkända.
Marine Le Pen själv – ledare för högerextrema Nationella fronten och tippad att nå presidentvalets andra omgång 2022 – är också motståndare till tvånget, som hon ser det. Hon menar att vårdpersonal stigmatiseras och att vaccinpasset de facto innebär ett tvång.
Varnar för diskriminering
Raphaël Glucksmann, författare och europaparlamentariker i den socialdemokratiska gruppen med stort utrymme i opinionen menar att folk har "missförstått frihetsbegreppet och begränsningar i demokratier”.
"Jag är fri så länge min frihet inte förnekar andras eller kollektivets frihet. Det är simpelt” skriver han på Twitter.
Han förtydligar att den som inte vaccinerar sig riskerar att hela samhället utsätts för restriktioner.
Längst ut på vänsterkanten har franska kommunistpartiet PCF uttalat sig positiva till "vaccinkrav för alla" medan vänsterpolitiker från La France Insoumise med Jean-Luc Mélenchon i spetsen varnar för att vaccinpasset kan leda till diskriminering. Han har dock tidigare flörtat med konspirationsteoretiker och vaccinmotståndare med uttalanden om att "vem vet vad som finns i dessa vaccin”.
Stort vaccinmotstånd
För den som vill vinna franska väljare är det strategiskt att uttrycka tvekan inför vaccin. Vaccinmotståndarna utgör en stor väljargrupp. För fem år sedan sade sig en tredjedel av fransoserna, enligt en Ipsosunderskökning, vara motståndare till vaccin och för ett år sedan när Ipsos frågade medborgare i 15 länder, däribland Frankrike och USA om de skulle ta ett covid-vaccin när det kom ut på marknaden svarade bara 54 procent ja, vilket placerade dem längst ned i tabellen. Däremot ökade förtroendet till drygt 60 procent när vaccinet väl fanns på marknaden.
Men det räcker alltså inte, enligt regeringen.
– Valet står inte mellan ett normalt liv och ett hälsopass utan mellan en nedstängning och ett hälsopass, sade hälsominister Olivier Verán.
– Ni har förstått rätt: vaccin blir inte obligatoriskt för alla men vi kommer att göra allt vi kan för att ni ska vaccinera er, sade Emmanuel Macron.
Tolvåringar kan vaccinera sig
Och det har fungerat. 36 timmar efter presidentens tal hade drygt 2,2 miljoner bokat tid för vaccinering, som mest 20 000 nya bokningar i minuten. Dagarna innan hade nya bokningar minskat enligt en nedåtgående kurva och låg på runt 4000 i minuten. Sedan maj kunde alla över 18 år boka tid för vaccinering och från den 15 juni redan från tolv års ålder.
Det var länge straffbart att inte vaccinera sina barn. Det har Macron-regeringen ändrat på i frihetens namn. Men även där används en liknande strategi. Det är frivilligt att vaccinera men samtidigt har skolplikten sänkts till tre års ålder - och för att skriva in sina barn i skolan krävs att de är vaccinerade.
Från och med augusti måste den som vill vara fri att röra sig i det franska samhället vaccinera sig.
Men hen är fri att välja bort den friheten.