Emmanuel Macron talade om ”den gemensamma fienden, terrorismen” något som inte helt gick hem varken i Israel – som anser att Hamas attack den 7 oktober var riktad särskilt mot Israel – eller hemmavid där många hellre hade sett att Emmanuel Macron tydligare valde sida.
Det skulle vara omöjligt med en sådan koalition, menade ledarskribenter exempelvis dagstidningarna Le Monde och Libération, då de olika länder som gick samman mot IS osannolikt skulle ställa upp på detta: exempelvis Turkiets president Erdogan – som kallat Hamas för en motståndsrörelse – eller Saudiarabien som visserligen börjat normalisera sina relationer med Israel före attacken men som efter den 7 oktober inte är att räkna med på Israels sida.
Emmanuel Macron, på statsbesök i Kazakstan i onsdags, sade att det nu handlar om att ”sikta på terroristerna men skydda civilbefolkningen”.
Han sade vidare att han avskyr debatten som separerar människor som säger att ”för mig är judars liv viktigast” eller ”för mig är palestinska liv viktigare”.
Det är, menar den franske presidenten, ”galenskap”. Angående Israels bomber över Gazaremsan sade han:
– Att skydda civila liv måste prioriteras, civila i Gaza har ingenting med attacken den 7 oktober att göra.
En humanitär koalition
Den 27 oktober samlades statscheferna i Europarådet och ska då ha kommit överens om en humanitär korridor till Gaza. Det var dock oklart exakt hur detta skulle gå till då gränserna till Israel och Egypten är stängda eller enbart öppnas vid få tillfällen. Emmanuel Macron var mest konkret – och talade om havsvägen och att samtal med israeliska myndigheter redan inletts angående detta.
– Vi anser inte att den totala blockaden, det generella bombardemanget och markinvasionen är av den sorten, som sig bör, som skyddar civilbefolkningen, sade den franske presidenten.
Han fortsatte med att kräva att ”man tar sig tid att ta initiativ som siktar med precision på terroristerna” och därmed skyddar civila. Och detta var ”inte bara ord” utan Frankrike erbjuder Israel sitt samarbete i denna kamp.
– Vi gör skillnad på terrorgrupper, myndigheter, politiker och civilbefolkning, sade Emmanuel Macron.
Frankrike, tillsammans med utvalda EU-länder – Macron nämner särskilt Cypern och Grekland – har redan inlett initiativet. Konkret har Frankrike skickat sitt skepp Tonnerre mot Gaza. Det är en amfibisk helikopterbärare med militär, men också ett femtontal läkare och annan sjukvårdspersonal som innebär att skeppet ska kunna fungera som ett mobilt sjukhus.
”Borde stå vid Israels sida”
Den här hållningen är inte självklar, varken geopolitiskt eller inrikespolitiskt i Frankrike. Den färgstarka vänsterdebattören och författaren Caroline Fourest menade till exempel att det är skillnad på att mörda barn medvetet, så som Hamas gjorde i södra Israel den 7 oktober, och att utan att vilja döda barn, såsom hon menar sker när Israel bombar Gazaremsan.
Emmanuel Macron har flera gånger upprepat att han och Frankrike ser en markinvasion av Gazaremsan som ett misstag medan andra geopolitiska storspelare, som USA:s president Joe Biden ”inte krävt” att Israel ska vänta med en sådan.
– Emmanuel Macron gör ett misstag. Frankrike bör stå stadigt vid Israels sida i denna svåra situation. Israel har rätt att försvara sig, säger ledaren för högerpartiet Republikanerna, Éric Ciotti, till tevekanalen LCI.
– Det går i linje med Macrons vilja att Europa och Frankrike ska gå sin egen väg och inte hela tiden följa USA:s minsta vink. Det finns också en moralisk skyldighet att de internationella krigslagarna, säger Guillaume Loïc som är talesperson för Emmanuel Macrons parti Renässans till Dagens ETC.
Han menar att Emmanuel Macron försöker visa hela EU vägen framåt.