Nu förbereder sig demokrater på att fler historiska beslut ska rivas upp. En av högsta domstolens domare, Clarence Thomas, har nämnt att domar som berör bland annat preventivmedel och samkönade äktenskap står näst på tur.
Om fler stolar läggs till i högsta domstolen skulle det innebära att Biden har möjlighet att nominera nya domare. Den konservativa majoriteten i högsta domstolen skulle då utmanas. Förhoppningen hos demokrater är att det istället för dagens konservativa majoritet, där sex konservativa domare står mot tre liberala, skulle bli en fördel med sju mot sex till de liberala domarnas fördel.
Nio kan bli 21
Förslaget möter dock kritik, även från de som gärna skulle se en annan majoritet i högsta domstolen. 13 domare kan bli 17 och 17 kan bli 21 och så kan det fortsätta. För varför skulle inte nästa republikanska president vilja ändra majoriteten i högsta domstolen till sin fördel och utöka antalet domare en gång till? Och så kan varje ny president resonera, menar kritikerna.
Men det största hindret är den så kallade filibustern som innebär att det krävs 60 röster i senaten för att få igenom en sådan förändring. Något som är omöjligt idag med den knappa majoritet Demokraterna har. Det är också högst osannolikt att Demokraterna skulle uppnå en sådan majoritet efter mellanårsvalet i november. I våras röstades ett lagförslag igenom i representanthuset med syftet att skydda rätten till abort, men även det initiativet har stött på en mur i senaten eftersom det saknar stöd av 60 senatorer.
Det finns dock ett sätt att komma runt det problemet. Om Demokraterna skulle ta bort filibustern så kan förslaget röstas igenom med enkel majoritet. I slutet på juni sa president Biden att han ställer sig bakom kravet på att ta bort filibustern just när det gäller att skapa den här nationella lagen gällande aborträtten.
Motstånd inom demokraterna
Men även här är vägen snårig. Det finns nämligen två demokratiska senatorer som länge varit tydliga med att de inte vill att filibustern ska tas bort. Även om de två senatorerna, Kyrsten Sinema från Arizona and Joe Manchin från West Virginia, har fördömt högsta domstolens upprivande av aborträtten så säger de att de inte kommer att rösta för att ta bort filibustern. Däremot säger Manchin att han är på gång att skapa ett lagförslag över partigränserna. Hur det skulle se ut är inte klart ännu, men om det mot förmodan skulle lyckas blir det troligen en tandlös reform då partierna ser väldigt olika på frågan.
I förra veckan skrev Joe Biden under en presidentorder för att skydda aborträtten. I den ger han bland annat sjukvårdsdepartementet i uppdrag att skydda rätten till abortpiller och preventivmedel. Dessutom ska det bli möjligt att utan kostnad få juridisk hjälp för den som åtalas för ha utfört eller genomgått en abort.
– Vi kan inte tillåta en Högsta domstol utom kontroll, som arbetar tillsammans med det republikanska partiets mest extrema företrädare för att ta ifrån människor deras frihet och självbestämmande, sa presidenten då.