Med hjälp av en dold kamera filmades ett 40-tal personer, samlade i en flådig Parisvåning. De kindpussades, drack champagne och åt gott, serverade av vitklädda kypare utan munskydd.
Det är olagligt att bedriva restaurangverksamhet under nedstängningen – liksom att inte bära munskydd och att samlas så många personer på samma plats. Rekommendationerna bannlyser dessutom kindpussar.
490 euro (ungefär 4 900 kronor) hade de betalat för att få frossa i tryfferad gåslever, hummer, champagne och en ”paus från covid-19”.
– När man kliver innanför vår dörr finns inte covid-19 längre. Vi vill att våra gäster ska känna sig som hemma, sa en kypare i reportaget.
– Den här veckan har jag lunchat på två-tre sådana här restauranger tillsammans med flera ministrar. Det gör mig glad, vi lever fortfarande i en demokrati, sa en gäst.
”Bara en jobblunch”
Gästen visade sig vara den excentriska Napoleonklenod-samlaren Pierre-Jean Chalançon – ägare till Viviennepalatset, den exklusiva eventlokal som ses i reportaget. I reportaget besöktes flera liknande lönnkrogar med priser mellan 200–400 euro per vip-gäst. Gästerna vittnade om en pågående verksamhet.
Reportaget väckte vrede runt om i landet. Under hashtaggar på sociala medier utkrävdes namn på de som deltagit, särskilt ministrarna: #OnVeutLesNoms – vi vill ha namnen! Regeringen förnekade att ”någon enda minister” finns bland gästerna och inrikesminister Gérald Darmanin beordrade en polisutredning.
Men flera medier följde upp med fler avslöjanden. Senator Joëlle Garriaud-Maylam från högerpartiet Republikanerna haffades av Mediapart på väg ut från en lunch, utan munskydd och till synes förvånad över att lagarna omfattar även henne.
– Det visste jag inte, jag är väldigt respektfull gentemot lagen, det var bara en jobblunch, sa hon.
Macron gick på Ena
Senatorn har studerat vid ett par välrenommerade elitskolor och är även knuten till skolan l’Ecole Nationale d’Administration, Ena – den främsta symbolen för fransk maktelit. Att en fransk makthavare har en koppling till Ena är snarare regel än undantag. Fyra presidenter; Valéry Giscard d’Estaing, Jacques Chirac, François Hollande och Emmanuel Macron är alla gamla ”enarker” som de före detta eleverna kallas. Så även nio av landets premiärministrar – bland dessa Édouard Philippe och Jean Castex, tillsatta av Macron.
Den som har gått ut Ena är idag i princip garanterad ett toppjobb som hög tjänsteman inom statsförvaltningen. Macron är det yttersta exempel på detta: 13 år efter att han fick sitt Ena-diplom blev han Frankrikes president, 39 år gammal. Eller ”de rikas president” som han också kallas. Hans fru, Brigitte Macron är personlig vän med Pierre-Jean Chalançon, mannen som driver den exklusiva krogen i Viviennepalatset. Cirklarna sluts.
Macron säger sig vilja ändra strukturerna.
– Den sociala hissen fungerar sämre i Frankrike idag än den gjorde för 50 år sedan, sa Emmanuel Macron när han annonserade reformen av Ena.
”Meningslös symbolpolitik”
En studie hade visat att nästan alla elever som antas till Ena kommer från välbärgade familjer med högutbildade föräldrar. Bara en procent av eleverna kommer från arbetarklasshem. Syftet med Ena-reformen, enligt Macron, är att förbättra den sociala mobiliteten. Skolan skrotas dock inte helt – den byter namn och reformeras. Det nya namnet blir ISP (Institut du Service Public), en skola med särskilda ”talangprogram” med ett antal platser reserverade för elever från underprivilegierade områden.
En ”revolution i djupet” och en ”meritokratins triumf”, enligt Macron och regeringen. ”Hyckleri” och ”meningslös symbolpolitik”, enligt kritikerna som menar att talangerna från underprivilegierade områden kommer att utgöra en andra klassens elever och de gamla strukturerna sitta i, det vill säga: Att den som föds in i en inflytelserik och rik familj själv blir rik och mäktig – medan den som inte gör det hålls utanför.
Missnöje i provinserna
Utanför de slutna cirklarna i Paris finns ett arbetarklassens Frankrike ute i provinserna. Medborgare som känner sig osynliggjorda och bortglömda. Det var i den klyftan mellan storstadseliten och de ”osynliga” som proteströrelsen Gula västarna uppstod 2018. Höjda bränslepriser för den gröna omställningens skull var gnistan som väckte protesterna. Varför skulle de bilberoende arbetarna betala för omställningen medan den champagnedrickande eliten i Paris kunde fortsätta som vanligt?
Protesterna pågick drygt ett och ett halvt år och gör det än idag, även om covid-19-krisen har försvagat rörelsen avsevärt. Före coronakrisen sågs Gula västarna som Macrons största utmaning som president. Detta fick honom att ge sig ut på en samtalsturné ute i Frankrikes kommuner. Det var också i samband med detta som han lovade att skrota Ena – den främsta symbolen för fransk elitism.
Nu ska ENA faktiskt skrotas men återuppstå under annan flagg. Samtidigt serveras Pariseliten gåslever och champagne hos presidenthustruns personliga vän – medan resten av landet sitter instängda i sina hem med utegångsförbud.
Missnöjet vibrerar ute i provinserna. Den politiska klassen vet att om de inte försöker förändra strukturerna så exploderar det. Frågan är om det som görs är tillräckligt.