BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– De ska inte tvingas på olika modeller av produktion. De behöver tillgång till vatten och fröer så att de kan utveckla och odla i enlighet med sina seder och kultur, säger Monica Vera Puebla.
Monica Vera Pueblas resa till Europa började i Genève dit hon var inbjuden för att prata inför FN:s råd för mänskliga rättigheter, MR-rådet. Hennes uppgift där var att utifrån Fian Ecuadors perspektiv ge synpunkter på hur mänskliga rättigheter upprätthålls i landet och vad som bör göras för att dessa ska följas. Bakgrunden är att MR-rådet genomför en så kallad ”allmänna ländergranskning” (UPR), i vilken Ecuador ingår, den 1 maj.
Monica Vera Puebla hävdar att Fians deltagande i den processen har varit viktig.
– Inte bara för att vi har fått möjlighet att ta upp hur rätten till mat kränks i Ecuador, men även för att det skapar en möjlighet för samtal med den ecuadorianska staten som inte funnits tidigare, säger hon.
Hela samhällen förflyttas
Fian Ecuadors mål i landet är att stödja ursprungsfolk och bönder som behöver hjälp och verktyg att själva kunna kräva sina rättigheter när det gäller mat. Det kan vara gentemot makthavare, men även mot andra organisationer som kan kränka rättigheterna.
Flera större företag har etablerat sig i landet vilket lett till exploatering av naturresurser, konflikter mellan ursprungsfolk och att hela samhällen måste flytta.
– Byggen av vattenverk, gruvor och gruvarbeten på olika platser har bidragit till både tvångsförflyttningar av människor och förstörda odlingsmarker. Därmed har även tillgången till mat försvunnit, säger Monica Vera Puebla.
Vatten, fröer och krediter
Frågor som Fian Ecuador prioriterar handlar framför allt om landsfrågor och egenmakt.
– Resultatet av vårt arbete är att bönder och olika grupper av ursprungsfolk blir stärkta i sin kamp för sina mänskliga rättigheter. Det är viktigt att understryka att tillgången till mänskliga rättigheter för dem är knuten till sådant som rätten till mat, vatten, fröer och småkrediter. Bönder och ursprungsfolk behöver ha tillgång till olika lån för att kunna köpa fröer till sina odlingar, säger hon.
Rätten till vatten är en annan grundläggande fråga. En fråga för det lilla jordbruket och individer, inte bara för industriellt jordbruk.
– Det är därför viktigt att man arbetar utifrån tillgång till naturresurser men även i frågan om matsuveränitet, säger Monica Vera Puebla.
Med matsuveränitet menar Fian att Ecuadors befolkning ska kunna odla enligt sina egna traditioner, utifrån vad folket behöver och med respekt för naturen.
– Det innebär inga genmanipulerade fröer eller stora plantager där det odlas endast en sak. Det handlar om respekt för att kunna bestämma själva över landet och jorden.