BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag är den enda människan som ställts inför rätta för en lägenhet som jag inte ens äger, sa Lula efter att domen fallit.
Fredrik Uggla, professor i latinamerikakunskap vid Stockholms universitet, säger att det är svårt att definitivt säga huruvida Lula gjort sig skyldig till korruption eller inte.
– Men han har dömts i flera domstolar och hans överklaganden har avslagits i appelationsdomstolar. Arbetarpartiet satt vid makten i tretton år och kom ganska långt från idealen. Det verkar också osannolikt att de inte skulle ha blivit en del av en korrupt politisk kultur med tiden, säger Fredrik Uggla.
Lyfte många ur fattigdom
Lula och Arbetarpartiet kom till makten på löftet att få slut på mutkulturen och genomdrev en rad lagar mot korruptionen – lagar som till sist fällde Lula själv.
– En majoritet av den politiska klassen är idag antingen under utredning, åtalade eller i fängelse, säger Fredrik Uggla.
Även landets nuvarande president, den impopuläre Michel Temer från högerpartiet PMDP, utreds för korruption. Han ställer inte upp i årets presidentval.
– Temer inser antagligen att han inte har någon chans.
Att Lula fortfarande stöds av närmare 40 procent av väljarna beror bland annat på att hans presidentperioder sammanföll med goda ekonomiska tider för Brasilien och att han gjorde mycket positivt som att bygga vidare på sociala reformer och bidragssystem vilket lyfte många ur fattigdom, menar Fredrik Uggla.
– Sedan tror jag att många resonerar som så att alla är ju korrupta, då kan vi lika gärna stödja den som levererar något gott, säger Fredrik Uggla.
Haddad knappar in
Lula försökte in i det längsta kandidera trots fängelsedomen, men fick slutligen ge upp. Det gör att extremhögerns kandidat Jair Bolsonaro nu får flest röster enligt opinionsmätningarna.
Bolsonaro är en kontroversiell kandidat som anklagas för rasism, homofobi och sexism. Han utsattes för ett knivattentat i början av månaden men tycks repa sig. I söndags höll han ett Facebook-sänt tal från sjukhussängen där han gick till hårt angrepp mot sin huvudmotståndare Arbetarpartiet.
Enligt senaste mätningarna stöds Bolsonaro av 26 procent av väljarna, medan Lula´s kronprins Fernando Haddad, får 13 procent av rösterna – en uppgång med 4 procentenheter på bara någon vecka.
– Vi kommer vinna valet, vi ska vinna för Lula, sa Fernando Haddad i ett tal han höll utanför fängelset där Lula sitter, sedan Lula formellt överlämnat sin kandidatur till honom.
Fernando Haddad har tidigare varit borgmästare i megastaden Sao Paolo men är ganska okänd bland Lulas väljarskaror som till stor del finns på landsbygden.
– Frågan är i vilken mån Lulas anhängare kan fås att rösta på Haddad. Det är ganska troligt att kronprinsgrejen lyckas, det har det gjort en gång tidigare när Lula utsåg Dilma Rousseff till sin efterträdare, säger Fredrik Uggla.
Polariserat val
De senaste väljarundersökningarna avspeglar polariseringen som präglat den brasilianska politiken sedan Dilma Rousseff avsattes 2016 (för påstådda brott mot budgetregler, reds anm.) Medan många brasilianare anklagar Arbetarpartiet för de senaste årens ekonomiska kris och för korruptionsskandalerna, längtar andra efter de goda åren under Lula´s två presidentperioder.
– De flesta av väljarna befinner sig någonstans i mitten, men de kan tvingas välja mellan extremhögern och en vänsterkandidat, Haddad eller kanske Ciro Gomes.
Vad är det som gör Bolsonaro så populär?
– Han vinner proteströster mot det politiska systemet – plus att han stöds av en stark grupp evangelisk-kristna väljare. Jag tror att han kan ta sig igenom första omgången i valet. Andra omgången blir svårare – då måste han vinna över medelklass-centristiska väljare som skräms av hans retorik, säger Fredrik Uggla.
Presidentkandidater
De främsta kandidaterna och deras väljarstöd enligt Datafohlas senaste opinionsmätning. Felmarginalen anges till 2 procentenheter.
Jair Bolsonaro
26%
Tidigare militär, kandiderar för högerextrema ultrakonservativa Socialliberala partiet, PSL. Bolsonaro leder opinionen med 26 procent av rösterna.
Fernando Haddad
13%
Tidigare borgmästare i Sao Paolo, kandiderar istället för Lula för vänsterpartiet Arbetarpartiet, PT. Han får näst flest röster, 13 procent.
Ciro Gomes
13%
Kandiderar för mitten-vänsterpartiet Demokratiska arbetarpartiet, PDT, och får lika många röster, 13 procent, som Haddad.
Geraldo Alckmin
9%
Tidigare guvernör i Sao Paolo, kandiderar för mittenpartiet PSDB och får 9 procent av rösterna.
Marina Silva
8%
Tidigare miljöminister i Lulas regering, kandiderar för brasilianska miljöpartiet REDE (Hållbarhetsnätverket) får 8 procent av rösterna. Förkämpe för sociala rättigheter, även för ursprungsbefolkningarna.