– Över två miljoner människor dör varje år på arbetet. Många löntagare utnyttjas, många gästarbetare till exempel, apropå migration. Många gästarbetare utnyttjas något alldeles vansinnigt, sa Stefan Löfven till Dagens ETC i samband med en pressträff i FN-högkvarteret i måndags.
Bland de som anslutit sig till satsningen finns den internationella arbetsorganisationen ILO, OECD, Europafacket, Världsbanken och länder som Chile, Colombia, Kanada, Bangladesh och Kambodja.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
”En vinn-vinn-vinn-situation”
Stefan Löfven vill se en inkluderande ekonomi där fler världen över blir vinnare på globaliseringen.
– Min enkla devis är att det som är bra för de anställda – schyssta villkor och möjlighet att höja sina löner successivt, naturligtvis utifrån vad produktiviteten medger – leder till att de också kan handla mer. Det är bra för företagen som får mer engagerade anställda och höjer sin egen produktivitet vilket är bra för samhället i sin helhet. Det finns en vinn-vinn-vinn-situation här, säger han.
Organisationen Swedwatch som jobbar för att minska sociala och miljömässiga missförhållanden kopplade till svenska företags verksamhet i utvecklingsländer är positiv.
– Sverige har genom Global Deal möjlighet att ta en unik position och bidra med sin långa och starka historia av att sätta arbetsrättsfrågor högt på den politiska agendan, säger Alice Blondel, kanslichef på Swedwatch.
Unviker svenska modellen
Global Deal beskrivs ibland som den svenska modellen på export men det är ett uttryck som Magdalena Streijffert, generalsekreterare för Fairtrade Sverige, hellre undviker. Detta för att inte ge en bild av att Sverige försöker förklara för andra länder hur de ska göra.
– Kommunikationen är otroligt viktigt. Att man ser på det som ett handslag eller en plattform där de tre parterna träffas för att diskutera tillsammans, säger hon.
25 svenska och utländska företagsledare var inbjudna till dagens lansering i FN men bara en, Telias vd Johan Dennelind, kommer. Volvo, SKF, Axel Johnsson AB, Skanska, Coca-Cola, Ford och Stora Enso finns bland dem som tackat nej. Det väcker frågor om näringslivets engagemang när det gäller förbättrade arbetsvillkor.
Stefan Löfven säger till Dagens ETC att han på det stora hela tycker att en hel del svenska företag gör ett bra jobb men att det inte är tillräckligt.
– Många svenska företag gör ett bra arbete och är aktiva, H&M till exempel, både i samarbete med länder och den internationella fackföreningsrörelsen. Det finns även andra bra exempel där svenska företag höjer standarden runt om i världen med delaktighet för de anställda och respekt för fackliga organisationer. Men nej, det är ju inget perfekt läge för det.
Swedwatch och Alice Blondel har en liknande syn på frågan.
– Vi skönjer en positiv trend vad gäller svenska företags engagemang men den är ännu inte tillräckligt stark. Vägen kvar är lång, och först och främst ser vi att ett enormt kunskapsgap måste fyllas. Alltför många svenska företag tänker fortfarande inte på hela ledet utmed sin värdekedja, och gör inte kopplingen hur deras egen verksamhet påverkar förhållanden utomlands. Djupare kännedom om de egna leverantörsleden behövs.
Magdalena Streijffert anser att arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv knappast varit till någon hjälp.
– Svenskt näringsliv har inte på något sätt gått i bräschen för att skapa förbättrade arbets- och levnadsvillkor för anställda i andra delar av världen. De har gått emot en hel del, exempelvis när det gäller EU-direktivet om hållbarhetsrapportering. Samtidigt finns det företag inom Svenskt näringsliv som driver de här frågorna på ett bra sätt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
”Jag ser gärna en lagstiftning”
Många företag ser redan att de vinner på att jobba med hållbarhetsfrågor både miljömässigt och socialt, menar Magdalena Streijffert.
– Men jag vet att företagen inte gärna vill lagstifta kringde här frågorna utan gärna vill att det ska vara frivilligt. Jag tycker att man ska uppmuntra företag, man behöver inte straffa men ge fördelar till de företag som arbetar med de här frågorna. Jag ser gärna en lagstiftning både inom Sverige och i andra länder.
Även Swedwatch tror att lagstiftning är rätt väg att gå.
– Flera länder, inklusive Storbritannien, har nyligen infört lagkrav på ökad företagskontroll utmed tillverkningskedjorna. Vi anser att en liknande lag bör träda i kraft i Sverige, kommenterar Alice Blondel.