Med det som bakgrund gör FN och USA nu ett gemensamt försök att komma framåt i flyktingfrågan. I dag, måndag, hålls ett FN-lett möte om flyktingar och migration och på tisdagen leder USA:s president Barack Obama ett möte med fokus på dagens flyktingkris. Båda hålls i FN-skrapan i New York och ett stort antal världsledare närvarar, bland annat Stefan Löfven. Sverige är också medarrangör av det Barack Obama-ledda mötet.
– Det är ett erkännande av den linje som regeringen driver; att ansvaret för flyktingsituationen i världen är globalt, kommenterade Stefan Löfven i ett pressmeddelande tidigare i år.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
”Vi står inför ett vägskäl”
Catherine Johnsson, rådgivare på Rädda barnen, hoppas att FN-mötet ska leda till större internationellt samarbete. Men Sverige måste också se över sitt eget agerande, anser hon.
– Vi står inför ett vägskäl där Sverige måste våga välja rätt väg. EU har varit världsledande på barns rättigheter. I dag följer Europa inte ens sina egna lagar, och överger åtgärder som tidigare erbjöd barn på flykt skydd och tillgång till samhällstjänster. Vi måste fortsätta vara en global ledare som värnar barns rättigheter.
Men många viljor ska samsas under FN:s tak och de deklarationer som tagits fram kritiseras redan av flera människorättsorganisationer för att vara tandlösa. Det handlar mer om abstrakta principer än om konkreta förslag på hur världens länder ska dela på ansvaret, menar bland annat Amnesty International och Human Rights Watch.
Under tisdagsmötet väntas president Barack Obama utlova en ökning av antalet kvotflyktingar per år från 85 000 till 110 000. Samtidigt blåser invandringsfientliga vindar över USA, efter Paris- och San Bernardino-attentaten i förra året visade undersökningar att runt hälften av amerikanerna ville stoppa alla syriska flyktingar. Donald Trump har öppnat för att han vill stoppa all muslimsk invandring.
Mark Hetfield, ordförande för den amerikanska flyktingorganisationen HIAS, anser att dagens flyktingkonvention, som skrevs 1951 med efterkrigstidens Europa i åtanke, inte är anpassad för att hantera dagens situation. Någon ny konvention har varken han eller kollegan Melanie Nezer i dagsläget några förhoppningar om, snarare gäller det att få FN-länderna att följa den nuvarande.
– Vi hoppas att vi, åtminstone, kan få länder att minnas varför flyktingkonventionen skapades. Det var för att säkerställa att flyktingar inte längre skulle kunna fastna bakom murar, oavsett om vi pratar om pappersmurar av byråkrati eller om fysiska barriärer som hindrar flyktingar från att fly till platser där de är säkra, säger Melanie Nezer vid en pressträff i New York.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Mark Hetfield hoppas att Barack Obama ska agera ytterligare i flyktingfrågan innan hans mandatperiod är över.
– Det bästa sättet är att leda är genom att föregå med gott exempel. USA kan mycket väl ta hand om över 200 000 flyktingar per år, det har vi klarat av tidigare. Vi tar fortfarande hand om alldeles för få med tanke på krisens omfattning. Kongressen kan göra det svårt för honom men presidenten avgör hur många flyktingar USA ska acceptera.