BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Mitt hjärta växte och jag tror att vi kan vara en del av en positiv förändring, sa hon till den lokala tv-kanalen THV11.
2. Calexit
Kalifornien kommer att bryta sig loss från Donald Trump:s USA – I alla fall om Yes California Independence movement får som man vill. En namninsamling har startats i syfte att få till en folkomröstning våren 2019 om en ”Calexit”. 600 000 namnunderskrifter måste ha samlats in innan den 25 juli för att en omröstning ska bli av.
"Vi är fast beslutna om att arbeta för att säkerställa att så få människor som möjligt ska lida av den kaotiska situation som den har skapat."
– Justitieministrar från 16 delstater i USA, däribland Kalifornien, New York och Pennsylvania, har fördömt inreseförbudet i ett gemensamt uttalande.
1 500 000 personer hade den 31 januari skrivit under ett nätupprop för att stoppa Donald Trumps officiella statsbesök i Storbritannien. Parlamentet måste debattera alla upprop som får över 100 000 underskrifter.
3. Akademiker mot Trump
Över 4 000 akademiker, inklusive flertalet nobelpristagare, har skrivit under ett upprop mot inreseförbudet. Man menar bland annat att den exekutiva ordern är diskriminerande, omänsklig och oamerikansk.
4. Röster höjs för miljön
Trump-administrationens munkavel på den nationella miljömyndigheten har inte lyckats stoppa uppdateringarna om klimathotet. Myndigheten har förbjudits att skicka ut externa pressmeddelanden, blogga, uppdatera hemsidan och sprida budskap på sociala medier. Som ett svar på detta har allt från privatpersoner till miljöorganisationer börjat posta fakta om klimathotet under hashtaggen #ClimateFacts på Twitter.
Anställda vid miljömyndigheten har också startat inofficiella konton där de lägger ut information om klimatförändringarna. Och en del medarbetare har helt enkelt valt att strunta i Trumps förbudslista. Efter att tre inlägg om klimathotet raderats från Badlands nationalparks officiella Twitterkonto har flera andra nationalparker i USA börjat posta Trump-kritiska och klimathotsrelaterade inlägg, däribland Redwood nationalpark i Kalifornien.
4 011 626 personer världen över hade i skrivande stund deltagit i en nätbaserad namninsamling mot Trumps politik på kampanjsidan Avaaz – the world in action. "När vi hör din förtvivlan väljer vi hopp. När vi ser din okunnighet väljer vi förståelse", lyder en av meningarna i brevet som är adresserat till den nyinstallerade presidenten.
5. Välkomnande hurrarop
Resenärer som anländer till ankomsthallen på Washington internationella flygplats möts just nu av ett välkomnande jubel från en massiv folkmassa. Välkomstceremonin är en av flera protestaktioner som pågår på flygplatser runt om i USA mot det kritiserade inreseförbudet för människor från sju muslimska länder.
– Vi vill visa världen att USA inte ställer sig bakom Donald Trumps order. Vi vill visa att vi inte håller med honom, säger 28-åriga Assya Abdallah till Aftonbladet.
Protesterna växer sig allt större och har även fått terminaler att tillfälligt stänga ner, däribland på den internationella flygplatsen i Los Angeles där omkring 3 000 demonstranter ska ha samlats. Protesterna har också spridits utanför USA:s gränser. I dag, den 4 februari, hålls exempelvis en stor demonstration på Norrmalmstorg i Stockholm under parollen Broar, inga murar! Akut manifestation mot DonaldTrumps #MuslimBan.
6. Uber-bojkott efter strejkbryteri
Förra helgen inleddes en bojkott av Uber. Detta som svar på att taxiföretaget ska ha brutit mot den strejk som utlysts bland taxichaufförer i New York som svar på Donald Trumps inreseförbud. Tanken var att inga passagerare skulle köras från JFK-flygplatsen, men Uber-bilar ska ha setts vid flygplatsen under den timme som strejken pågick under lördagen. Flera kända namn syns bland dem som öppet valt att ta avstånd från företaget, däribland komikern Jordan Pelee och Lena Dunham, som står bakom tv-serien Girls.
7. Stämmer staten
Inreseförbudet har även blivit ett domstolsärende. Hittills har två stämningsansökningar lämnats in, som har undertecknats av staten Washington respektive den USA-baserade organisationen Council on American-Islamic Relations.
– Donald Trumps exekutiva order handlar inte om nationell säkerhet, det handlar om att skapa rädsla, sa organisationens vd Nihad Awad under en presskonferens.
Den federala domaren Ann Donnelly i Brooklyn har också blockerat delar av inreseförbudet, vilket resulterat i att personer som tagits i förvar på landets flygplatser inte får deporteras.
8. Kritiskt näringsliv
Inreseförbudet har även fångat storföretagens engagemang. Exempelvis har Google meddelat att man ska avsätta 35 miljoner kronor till att hjälpa dem som drabbas av USA:s nya immigrationspolitik. Genom den humanitära fonden ska företaget stödja IRC, FN:s flyktingorgan UNHCR, civilrättsorganisationen ACLU och Immigrant Legal Resource Center. Kort efter att inreseförbudet infördes meddelade också Starbucks att företaget ska anställa 10 000 flyktingar i 75 länder under de kommande fem åren.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.