Nu vädjar samtliga hjälporganisationer om skyndsam hjälp till både Sydsudan och Centralafrikanska republiken. Det senaste folkmordet i världen utfördes för 20 år sedan i Rwanda, framför ögonen på FN och hela världen. Ingen ingrep förrän det var för sent.
– Det finns stora risker att omvärldens passivitet kommer att leda till folkmord i både Sydsudan och Centralafrikanska Republiken (CAR), säger utrikespolitiska bedömare inom organisationer som följer utvecklingen i Afrika.
De bägge konflikterna har nu efter någon månads strider kostat över 10 000 människor livet. I bägge konflikterna finns tydliga etniska motsättningar och i CAR dessutom en religiös konflikt mellan en i huvudsak islamsk gerilla, Séléka, och den kristna gruppen Anti-Balaka.
Men som i praktiskt taget alla konflikter i Afrika spelar den gamla kolonialismen en viktig roll.
Upprinnelse i statskupp
För en månad sedan besökte Dagens ETC:s reporter Katarina Höije CAR och rapporterade bland annat om omfattande angrepp mot civilbefolkningen. Just nu står slag om bland annat huvudstaden Bangui mellan de två gerillagrupperna. Den nuvarande konflikten har sin upprinnelse i den statskupp som muslimska Séléka iscensatte mot den tidigare presidenten Bozizé, som valdes till president 2011. Oppositionen menade att Bozizé utnyttjade sin position till att ge sin egen etniska grupp stora fördelar.
Den 24 mars gick 6 000 välutrustade Séléka-krigare in i huvudstaden och tog makten över landet från den valde presidenten. Istället valdes gruppens ledare Michael Djotodia till ny president i ett snabbt insatt val den 13 april 2013 där han var den ende kandidaten.
Allt eftersom striderna fortsatt har över tusen civila mördats och i fredags beslöt president Djotodia att avgå och lämna landet.
Just nu fortsätter striderna mellan de två grupperna, där bägge är ute efter att hämnas tidigare övergrepp av den andra parten. Den kristna delen av befolkningen, som är betydligt större än den muslimska, är nu ute efter att själva ta över makten. Lyckas de med det, vilket de flesta anser troligt, är många oroliga för ett kommande folkmord på muslimer i landet.
Frankrike har nyligen placerat ut 1 600 elitsoldater och den Afrikanska unionen har 2 000 man på plats för att förhindra nya strider. Hittills har detta inte lyckats i någon högre grad. Den gamla kolonialmakten Frankrike anses också stödja franska intressen i landet och den kristna gruppen.
Döda kastas i Nilen
Striderna i Sydsudan blossade upp den 15 december då militär lojal med den avsatte vicepresidenten Rick Machar gjorde myteri. Under månaderna innan hade Machiar avsatts från sin post, regeringen upplösts och elva ledande medlemmar trogna Machar fängslades.
Konflikten kompliceras ytterligare av att president Salva Kiir tillhör landets största folkgrupp dinkas medan Rick Machar hör till den näst största gruppen, nuer. Medan Kiir har ett grepp över huvudstaden Juba om områden omkring där är Machars starkaste fästen i de oljerika områdena vid Övre Nilen. Striderna har enligt de senaste bedömningarna lett till att över 10 000 människor mördats i områden där den andra gruppen varit starkast. Det rapporteras att tusentals människor slängts ut i Nilen efter att de mördats.
Enligt uppskattningar uppgår dinkas till cirka 40 procent av befolkningen medan nuer utgör cirka 15 procent. Men konflikten går betydligt djupare än bara till etniska grupper. Efter frigörelsen från Sudan och det långa befrielsekriget har ingen nationell armé bildats utan landet har en lång rad beväpnade miliser som ligger i strid med varandra av en lång rad skäl.
Sydsudan har också stora oljetillgångar som är grunden för landets ekonomi. Oljefälten ligger i områden där nuer är i majoritet. Fredssamtal, som hittills varit resultatlösa, pågår i Addis Abeba. FN har beslutat att stärka sina fredsbevarande trupper i Sydsudan till 12 500 man, det är dock oklart vilka befogenheter de har att ingripa med vapenmakt.
Gunnar Wesslén