Situationen för flyktingar som försöker ta sig till Europa har den senaste tiden blivit allt mer fasansfulla. I förra veckan slog Läkare utan gränser larm om att människor nu sitter fast i läger i Libyen samtidigt som en våldssvåg drabbar landet.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
– Flera tusen desperata människor sitter fortfarande inlåsta i fångläger nära frontlinjen, sa Ibrahim Younis, Läkare utan gränsers landsansvarige i Libyen i ett pressmeddelande.
Katastrof på Lesbos
Nu kommer också berättelser från flyktinglägren på den grekiske ön Lesbos. I ett läger med plats för drygt 3 000 personer bor nu 9 000 människor efter att många nya flyktingar anlänt i september. Många saknar nu tak över huvudet, har inte tillräckligt med mat och väldigt begränsad tillgång till sjukvård.
– Barnen kommer från länder i krig och de har utsatts för extremt våld och trauma. Istället för att få vård och skydd i Europa utsätts de för mer rädsla, stress och våld, inklusive sexuellt våld, säger läkaren Declan Barry, medicinsk koordinator för Läkare utan gränser.
Samtidigt möts just nu EU-ländernas stats- och regeringschefer i Salzburg och flyktingfrågan står högt upp på agendan. Det har varit ett allt mer låst läge på migrationsområdet mellan EU:s länder där både Ungern, Tjeckien och Italien har gått i mer extrem och restriktiv hållning. Europarådets ordförande Donald Tusk har i sin inbjudan vädjat till länderna att komma överens.
”Jag hoppas att vi i Salzburg kan få ett slut på den ömsesidiga förbittring och återvända till en konstruktiv inställning” skriver Tusk till de andra ledarna.
”Om några vill lösa krisen, medan andra vill utnyttja den, kommer frågan att förbli olöslig”, skriver han.
Inga genombrott
Den svenska linjen har varit att det är EU som måste lösa flyktingmottagandet, vi har själva stramat åt vårt mottagande just med hänvisning till detta. Men det finns just nu inte mycket som tyder på att EU kan enas i frågan.
– Vi förväntar oss inga genombrott på migrationsområdet, säger en högt uppsatt EU-källa till DN inför mötet.