Clara Lindblom (V) oppositionsråd i Stockholm, menar att den privatiserade sjukvården i Stockholm är ett av skälen till att det går långsamt i huvudstaden.
– Ingen annan region har en så uppsplittrad organisation i privat regi, vi har 210 vårdcentraler och 70 procent i privat regi. Min erfarenhet är att man inte har koll på sina utförare, de är helt enkelt för många, säger hon.
Hon tycker att det är bortförklaringar att skylla på att vaccinet är försenat eller att statistiken släpar efter.
– Så är det ju för alla regioner. De två förklaringarna som finns kvar är att man har svårt att anordna vaccineringarna, och att man har prioriterat att vaccinera sjukvårdspersonal. Regioner har rätt att göra så, men det stör mig att man inte står för det. Jag har full förståelse för att man behöver vaccinera personal på IVA och akuten, men det får inte vara så att äldre har prioriterats bort för att vaccinera annan personal inom sjukvården för att regionen ska klara bemanningen, säger Clara Lindblom.
Bara stickprover
Det har också kommit rapporter från olika delar av landet om att personer gått före i kön. I Örebro har man bestämt att personer över 80 ska gå först när fas 2 börjar. Information har gått ut om att endast personer i fas 1 och personer över 80 är välkomna, men det är möjligt för vem som helst att boka tid och bland de som kommer för att vaccinera sig görs enbart stickprovskontroller.
– Vi är ingen polisiär myndighet, vi gör stickprov och kontrollerar personer om man kan se tydligt att något är galet, säger Stellan Johansson, som är med i styrgruppen för vaccination i Örebro.
Visar man legitimation när man väl kommit till vaccineringen?
– Ja det gör man, men det är svårt att veta om någon är 54 år och jobbar i hemtjänsten. Ofta har ju personal från vården varit tydliga och skrivit i sin bokning vart de arbetar, men inte alltid.
Vad tänker du om att systemet bygger på att alla är ärliga?
– Vi har pratat med samtliga fem platschefer som vi har och de upptäcker några enstaka fel, men det är ingen stor grupp som tränger sig före, skulle det vara så får vi ändra våra system och kontrollera samtliga. Men då får vi ägna mycket tid och energi åt sådan saker istället för att vaccinera, säger Stellan Johansson.
Efter ett år av isolering är vaccineringen äntligen inom räckhåll. Men förseningar gör att det dröjer.
I drygt ett åt har Bernth Johnson och hans fru träffat barn och barnbarn utomhus, de har dragit ner på de sociala kontakterna och hållit sig mycket hemma i huset i Blekinge.
– Jag har pysslat i trädgården och eftersom vi bor på landet har jag haft möjlighet att jaga lite. Jaktsäsongen blev ett avbräck i isoleringen, vi kunde hålla oss på distans, säger han.
Han är en av de 65-plussare som drog en lättnadens suck när det blev klart att vaccinet var på väg och att han skulle få sin första spruta i februari. Sedan det första beskedet kom har det visat sig att det kommer att dröja. Nu verkar det snarare bli mars. Men Bernth Johnson vill sätta förseningen i lite perspektiv.
– Har vi haft tålamod i snart ett helt år, då är det värt att vänta ett tag till, säger han.
Men visst längtar han efter att kunna få umgås med nära och kära mer som vanligt igen.
– Det är klart att jag vill krama barnbarnen. Vi har träffats utomhus och så har vi hållit kontakten digitalt. Det har blivit ett normalt sätt att umgås, säger han.
Bernth Johnson är tidigare socialdemokratiskt regionråd i Blekinge, men är nu pensionär sedan tio år och ordförande för PRO Blekinge. Han tycker att regionen skött informationen om vaccineringarna bra och tror att ett av skälen är att regionen inte är så stor.
– Det är en liten region och man har överblick på ett annat sätt, säger han.
Stockholm är en av de regioner som ligger efter när det gäller vaccinering av äldre och många väntar fortfarande.
”Bra med framförhållning”
I början av februari gick PRO ut med ett öppet brev där organisationen kritiserade förseningarna och krävde att riktlinjerna om att äldre ska prioriteras följs i alla regioner. Man krävde också tydligare information från SKR, Sveriges kommuner och regioner, om hur, var och när vaccinationerna ska ske.
Nu i veckan gick SKR i sin tur ut och krävde bättre samordning av informationen från Folkhälsomyndighetens sida.
– Så det inte blir olika typer av budskap och förvirrande för mottagaren, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation till Sveriges Radio.
I dag tycker PRO:s ordförande Christina Tallberg dock att informationen har blivit bättre.
– Det som oroar nu är alla besked om att man kommer att få vänta ytterligare på att få vaccin, säger hon.
Själv är Christina Tallberg snart 78 år och bor i Tyresö. Hon har ännu inte fått något besked om när det är dags för henne att få sprutan.
– Jag tänker att jag får vänta på min tur, men jag hoppas att det snart ska komma ett besked om vilken vecka de räknar med att kunna erbjuda vaccinering. Jag behöver inte få ett klockslag nu, men det vore bra om man kunde ha lite framförhållning och ge besked om vilken vecka, säger hon.
Hon tycker att hon börjar känna av en otålighet nu, även hos personer som tidigare orkat hålla ut.
– Nu är det snart ett år som vi 70 plus har avhållit oss från mängder av sociala aktiviteter. Vi har följt reglerna och det har kostat på. Jag märker hos även annars starka människor i min närhet att tålamodet börjar att tryta. Det är jobbigt att inte kunna träffa sina nära och kära, eller bara åka med kollektivtrafiken in till stan och få ströva omkring och njuta av den fina stad som till exempel Stockholm är, säger hon.
Bland många, inte minst den grupp som tillhör fas 2 och är näst på tur att få vaccinet, är förseningarna, vaccintillgången och vilken turordning som gäller det ett stort samtalsämne just nu. Men Bernth Johnson säger att han och hans fru inte pratar så mycket om när det är deras tur, de räknar med att beskedet kommer när det är dags.
– Det är meningslöst att kritisera. Sjukvården gör ett fantastiskt arbete och jobbar och sliter. Man ska kunna kritisera när något är fel, men det är viktigt att vi hejar på personalen så att de känner ett stöd. De gör en fantastisk insats, säger han.