Redan i början av april varnade Gavi, en av världens främsta vaccinationsorganisationer, att man redan skjutit upp 14 vaccinationskampanjer mot polio, mässling, kolera, HPV, gula febern och hjärnhinneinflammation som skulle ha gett 13,5 miljoner människor vaccin.
– Världens fattigaste länder behöver mer än någonsin det internationella samfundets hjälp med att minska de värsta effekterna av covid-19-pandemin och försäkra sig om att de inte drabbas av ännu högre dödstal orsakade av sjukdomar som kan förebyggas och som ytterligare kan överbelasta sjukvården, kommenterade Seth Berkley, från Gavi då.
WHO:s nya riktlinjer
Det var den 26 mars som WHO utfärdade nya riktlinjer för vaccinationskampanjer med syftet att begränsa spridningen av coronapandemin. Vaccinationskampanjer skiljer sig från vaccinationsprogram inom den reguljära sjukvården i det att de genomförs där människor annars inte har tillgång till vaccination. Rekommendationen är att pausa dessa – men endast på de platser som inte redan lider av utbrott av sjukdomen man vill förebygga genom vaccination – bland annat för att undvika folksamlingar som kan spä på spridningen av corona.
Men i början av veckan meddelade Measles & rubella initiative (M&RI) –som samlar bland annat WHO, Unicef och amerikanska Röda Korset – att hela 117 miljoner barn riskerar att missa vaccinering mot världens mest smittsamma sjukdom: mässling. Då hade vaccinationskampanjer mot mässling redan pausats eller skjutits upp i 24 länder (och man beräknade att det kunde ske i ytterligare 13 länder). Men amerikanska Centers for disease control and prevention (CDC), som ingår i M&RI, säger till Dagens ETC att det nu är över 25 länder.
Mässlingsepidemi
Faktum är att coronapandemin slog till när antalet fall av mässling i världen, enligt WHO, nått sin högsta nivå på över 14 år och skördat 140 000 liv på ett år, med utbrott i bland annat Ukraina, Kazakstan och Brasilien. Och i skuggan av coronapandemin pågår världens största mässlingsepidemi i Demokratiska Republiken Kongo. I alla nämnda länder, bekräftar CDC för Dagens ETC, har en eller flera vaccinationskampanjer mot mässling pausats eller skjutits upp, trots att länderna har pågående utbrott.
Vad är då farligast? Covid-19 eller mässling? En jättesvår fråga menar Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.
– Mässling är definitivt en jättefarlig infektion. Man räknar med att när man upphör med vaccination, eller i områden där vaccination inte genomförs, där ser man en klart högre dödlighet av mässling och bestående hjärnskador hos barn, säger han till Dagens ETC.
”Jättesvåra avvägningar”
Samtidigt råder världens största folkhälsoinitiativ, Global polio erradication initiative (GPEI), länder som planerar vaccinationskampanjer mot polio att pausa dem åtminstone fram till den 1 juni, oavsett om det pågår ett polioutbrott eller inte.
”Vi tar detta beslut med stor sorg, då vi vet att resultaten kan bli att att fler barn kan bli förlamande av polio”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.
GPEI råder stater att ”väga riskerna med en försenad reaktion på utbrott av polioviruset mot riskerna kopplade till en omedelbar reaktion, som kan bidra till en ökad spridning av SARS-CoV-2 och fler fall av covid-19.”
– Det är oerhört svårt att göra de här avvägningarna. WHO har gjort bedömningen att om utvecklingsländer ska ha en chans att få kontroll över covid-19, då behöver man minska risken för att sjukvårdspersonal utsätts och minska mänskliga kontakter så mycket som möjligt.
Men i de områden där man har aktiva utbrott, där behöver man fortsätta vaccinera, säger Matti Sällberg.