Israels flygbombningar i Gaza har nu gått in på sin andra vecka. Minst 192 palestinier rapporteras ha dödats i attackerna, enligt Al-Jazeera, däribland 58 barn.
Samtidigt har Hamas skjutit tusentals raketer mot Israel, som i dagsläget har dödat tio israeler, varav två barn.
Under natten till söndagen förstördes delar av en klinik tillhörande Läkare utan gränser i Gaza City.
– Vår klinik i Gaza City har blivit allvarligt skadad av israeliska bombningar. Bland annat är ett rum för sterilisering totalförstört, liksom ett väntrum. Och stora delar av området runtomkring kliniken är totalförstört. Luftbombningarna fortsätter, väldigt nära vår klinik och vårt kontor, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser, till Dagens ETC.
Kliniken är inriktad på traumavård och vård av personer med brännskador, en viktig specialistvård som är sällsynt i Gaza.
– Det här visar att det finns ingen plats i Gaza idag som är säker för bombningar. Det är extremt allvarligt.
Redan extremt utsatta
Situationen i Gaza har länge varit allvarlig, på grund av blockaden som pågått sedan 2007, och gjort att Gaza kallas ”världens största utomhusfängelse”, där två miljoner människor lever i vad som FN menat skulle vara ”obeboeligt” år 2020, för ett år sedan.
– Gazas befolkning är extremt utsatt. Redan innan den här senaste upptrappningen fanns väldigt allvarliga brister vad gäller de allra mest grundläggande medicinska behoven. Tillförseln av medicinska förnödenheter och humanitärt stöd är i dagsläget alldeles för liten, vilket bidrar ytterligare till det lidande som befolkningen i Gaza utsätts för, säger Pieter-Jan van Eggermont.
Vilken betydelse har den här kliniken haft för området?
– Det är en av flera platser där vi har verksamhet i Gaza och på Västbanken. Vi har flera oerhört viktiga projekt för bland annat traumabehandling, behandling av brännsår, psykosocialt stöd, rehabilitering, ortopedisk kirurgi och rekonstruktiv kirurgi. Allt med syfte att lindra de behov som uppstått på grund av blockaden och som gör att väldigt många Gazabor inte alls har tillgång till den mest basala sjukvården. Det finns enorma medicinska behov, och det är därför vi är på plats.
– När sjukvårdskliniker förstörs i bombningar visar det hur hälso- och sjukvårdspersonal inte kan känna sig säkra någonstans. De utsätts för större risker, vilket begränsar möjligheterna att röra sig fritt.
Israeliska militären menar att de förvarnar inför bombningar och riktar sig mot Hamas och andra militära mål. Hur ser du på det?
– Vi kan inte uttala oss om huruvida det här var en riktad attack med avsikt att förstöra vår klinik, men Gaza är en väldigt liten yta, och de senaste dagarnas bilder visar att det är alldeles uppenbart att det stora antalet civila offer i bombningarna och den effekt som det har på vanliga människor i Gaza går långt utöver de militära målsättningar som Israel anser sig ha.
– Men det är inget som vi som medicinsk organisation kan säga något om, det är inte vår roll. Vi kan bara vittna om det som vi ser på plats, och det oerhört utsatta läge som befolkningen i Gaza utsätts för. Det är fruktansvärt och det är inte första gången, och varje gång det händer så fördjupar det den medicinska och humanitära krisen som ständigt är närvarande. Vi ser också att den här pågående upptrappningen är betydligt allvarligare än det vi sett vid tidigare tillfällen. Det är väldigt oroväckande.
Hur oroliga är ni för att situationen ska eskalera ännu mer och utmynna i ett fullskaligt krig?
– Det är inte vår uppgift att uttala oss om den politiska konflikten, men vi är ovanligt oroliga över den här upptrappningen. Normalt har vi ingen verksamhet i Jerusalem, men för första gången har vi nu bistått den palestinska Röda halvmånen med hjälp och behandling av människor som blev skadade i samband med kravallerna i Sheikh Jarrah förra veckan. Det var chockerande. Vi har behandlat tolvåringar med allvarliga skador till följd av gummikulor och tårgas.
Även tre olika mediehus i Gaza, med ett 30-tal internationella och lokala medier, däribland AP och Al-Jazeera, har utsatts för bombningar. Reportrar utan gränsers svenske ordförande Erik Halkjaer kallar i DN bombningarna ”en av de största attackerna mot pressfriheten i modern tid” och definierar attackerna som ett krigsbrott.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu menar dock att attacken mot höghuset med AP och Al-Jazeera-kontoren var ”fullt legitim”.