– Det är även viktigt att komma ihåg att en majoritet av världens flyktingar befinner sig i fattigare länder, som själva kommer att behöva internationellt stöd för att effektivt kunna bekämpa covid-19, säger Elisabeth Arnsdorf Haslund, UNHCR:s talesperson i Norden.
”Svaret är inte diskriminering”
Ett orosområde är Cox’s Bazar i Bangladesh, där närmare en miljon rohyngiamuslimer som har flytt från Myanmar befinner sig.
– Idag finns inga bekräftade fall i Cox’s Bazar, där världens största flyktingläger finns. Men UNHCR tittar noggrant på utvecklingen på plats. Vi arbetar också med flera partners på plats och har utbildat nästan 300 sjukvårdsarbetare, samtidigt som vi installerar fler handtvättningsstationer. Fler än 1 400 flyktingar på plats, främst kvinnor, har också utbildats så att de kan sprida information om hygien och hur man kan förebygga smittspridning, säger Arnsdorf Haslund.
Hon understryker att det är extremt viktigt att regeringar i länder där det finns en utsatt flyktingbefolkning räknar med den delen av samhället när de planerar hur de ska bekämpa coronaviruset, och ser även en risk att människor på flykt kan drabbas av skuldbeläggande.
– Vi har redan sett att flyktingar blir ännu mer utsatta på det här sättet i vissa länder. Det är naturligt att det finns rädsla och oro kopplad till att den här sjukdomen sprids, men svaret är inte diskriminering. Coronaviruset kan drabba vem som helst, det diskriminerar inte.
Bygger beredskap
Även Läkare utan gränser (MSF) gör vad de kan för att bygga upp beredskap för att coronaviruset eventuellt kan spridas snabbt bland redan utsatta människor, säger ordförande Katrin Kisswani.
– Vi är mycket oroade. Vi arbetar idag i många länder som redan har problem med sjukvård, människor som har akut behov av sjukvård, men begränsad tillgång. Det handlar bland annat om människor som är drabbade av konflikter och som har tvingats fly. Vårt mål idag är att upprätthålla alla våra insatser som de är idag samtidigt som vi utökar vår beredskap. Det är egentligen ett ganska normalt läge för oss, vi har ganska god beredskap och en stor logistisk kapacitet som innebär att vi kan växla upp snabbt.
Brist på material
Hon ser dock att situationen kan bli väldigt pressad för MSF.
– Om vi tittar på siffrorna från Kina så ser det ut som att det är en ganska stor andel av de som är bekräftat smittade som behöver sjukhusvård i tre-fyra veckor. Det ställer otroligt höga krav på de sjukvårdssystem vi jobbar med, som redan är belastade, som för många redan nu är otillgängliga.
När Läkare utan gränser har arbetat med att utöka sin beredskap har ett nytt problem kommit fram, berättar Kisswani.
– Vi märker av att det finns en brist på material, så vi har svårt att utöka våra förråd. Det är väldigt många olika saker på en gång som gör oss riktigt oroliga.