BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Att dessa förslag kommer ... Jag skulle inte säga att det är vanligt men det är inte heller något nytt från republikanerna. Det handlar om hur man ska spendera skattepengar och republikanerna är generellt mindre angelägna om att till exempel ha myndigheter, säger Linnea Lange, politisk analytiker med USA som expertområde.
Skrota miljöskyddsmyndiheten
Republikanerna har tydlig medvind i amerikansk politik just nu och det är därför som allt mer radikala förslag lämnas in till kongressen för att nå president Trump, berättar Lange. När Dagens ETC tittade närmare på vilka förslag som republikanska kandidater hoppas blir till lagar är det flera som sticker ut. Som att Thomas Massie vill att hela utbildningsmyndigheten i USA ska läggas ner, eller att fyra republikaner har skrivit under ett lagförslag om att skrota USA:s motsvarighet till miljöskyddsmyndigheten.
– Det är klart att detta är kontroversiellt. Om man genomför dessa förändringar är det en tydlig signal att Trump-administrationen inte prioriterar klimatarbete, säger Linnea Lange.
Donald Trump kan dock inte själv lägga ner myndigheter. Det är en uppgift för kongressen, men som president har Trump makten att utse myndighetscheferna för och ge direktiv om vad han tycker att de ska göra. I praktiken innebär det alltså samma sak som nedläggning för en myndighet som har fått onda ögat av presidenten.
– Han har makten att bestämma vad en myndighet ska prioritera. Det är inte som i Sverige där myndigheterna är självständiga under ministerstyret. I USA är det presidenten som bestämmer och väljer han att ett arbete inte ska göras så blir det så, säger Linnea Lange.
Varför kommer det förslag om att lägga ner olika myndigheter just nu?
– Jag tror att det har att göra med att det nu är en republikansk president och den här presidenten har beslutat sig för att det finns vissa myndigheter som inte behövs.
Är det realistiskt att tro att dessa lagförslag kommer röstas igenom?
– Nej, inte till den grad att de helt läggs ner, men däremot är det ganska tydligt att de här myndigheterna kommer att vara drastiskt förändrade under Donald Trumps tid som president. Han har redan visat tydligt att det Obama gjorde inom klimatarbetet är helt bortprioriterat.
Flera har menat att Trumps twittrande är en taktik för att flytta fokus till honom själv, men till vilket pris för den amerikanska politiken?
– Jag tillhör också de som tror att det är en väldigt medveten strategi att han slänger ur sig saker på Twitter och det är klart att det även sker på en bekostnad av den politiska debatten. Särskilt när det gäller demokratiska principer.